Župa Prčanj - Molitveni koncert Stijepa Gleđa Markosa u nedjelju

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 14. svibnja 2024. - 10:29
Autor: 

„Crkva slavi 19. svibnja (nedjelja) Pedesetnicu ili svetkovinu Duhova, jedna je od najstarijih kršćanskih svetkovina Crkve. To je blagdan silaska Duha  Svetoga na  apostole u Jeruzalemu. Blagdan "rođenja Crkve".Tim povodom organiziramo   Molitveni koncert  „Moja hridino“ našeg glazbenika Stjepa Gleđa Markosa. U programu će biti izvedene sljedeće kompozicije: Psalam 18, Psalam 23, Psalam 103, Psalam 88, Oče nas, Dotakni me Isuse, Krist na žalu, Gledaj on te gleda,   Joshua, Da te samo dotaknem, Marijo o Marijo,  Podižeš me, Samo je u Bogu mir, Isus je štit, Obećana djevica, Kao košuta,  Milost.... Cijeli program će  biti izveden u crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije u 19. 30 h, Župa Prčanj” – najavljuju iz HKU Stađuni od kulture.

 "I ovoga puta u duhu tradicije pored klapskog pjevanja, Festivala za amatere pjevače Glas Boke, Božićnih   duhovnih koncerata,  dokumentarni filmovi o životu svetog Leopolda Mandića "Luč nade " i sve to protkano duhom i novom nadom … Živjeti u vjeri daje nam novi smisao životu. Sutra je novi dan …“ – podsjeća nas gospođa Nada Baldić,  predsjednica HKU Stađuni od kulture.

 Stijepo Gleđ Markos  međunarodno  je  priznati hrvatski tenor iz Dubrovnika, glazbom se bavi već dugi niz  godinama. Poznat je po  brojnim mjuziklima i operama. U svojoj profesionalnoj karijeri  je poznat po sudjelovanju kao član kazališnih i orkestralnih sastava u kojima djeluje kao solist, tenor. Aktivno izvodi molitvene koncerte po cijelom svijetu – Hrvatska, Slovenija, BiH, Austrija, Njemačka, Australija, gdje se susreo i sa čuvenim  biskupom Mar Mari Emmanuelom.

Od 2004. godine zaposlen je kao glumac srednjih uloga u Kazalištu Marin Držić u Dubrovniku, u svojstvu glumca pjevača, te ostvaruje dvije glavne uloge u mjuziklima „Dan od Amora“ i „Ivana“ redatelja Vladimira Štefančića, u kojima u pratnji orkestra izvodi preko stotinu izvedbi diljem Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine. Nastupa kao gost u kazalištu Komedija u Zagrebu, mjuziklu „Dundo Maroje“ a također je izabran za glavnu ulogu u mjuziklu „Gubec Beg“ redatelja Ivice Krajača. Surađuje s vodećim orkestrima u Hrvatskoj i inozemstvu, a posljednju ulogu u mjuziklima odigrao je u 2017. godini kao glavna uloga u mjuziklu „Mirakul“ premijerno izvedenom u dvorani Vatroslava Lisinskog koji je također emitiran u nekoliko navrata putem Hrvatske Radio Televizije. Unatrag pet godina angažiran je kao gost solist s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom gdje kao tenor izvodi poznata klasična, filmska, mjuzikl i popularna glazbena djela. Aktivni je član Hrvatske udruge orkestralnih i komornih umjetnika.

Markos je velik uspjeh ostvario u inozemstvu, gdje se od 2012. školovao u Londonu. O njegovom talentu govori činjenica da je bio izabran za glavnu ulogu Marija Cavaradossija u operi „Tosca“. Prepoznala ga je i Royal Opera House, na čiju je preporuku ostvario britansku glazbenu stipendiju i nastavio daljnje usavršavanje kod jednog od najpoznatijih britanskih tenora Rylanda Daviesa, svjetski poznatoga vokalnog pedagoga i kolege Placida Dominga.

 U Londonu je ostvario suradnju s brojnim imenima poput Lorina Maazela te mnogim uvaženim glazbenim institucijama poput Londonske filharmonije (London Philharmonic Orchestra) i The New London Opera Players. Alan Bjelinski, Marc Tardue, Tomislav Fačini i Marija Ramljak samo su neki od poznatih dirigenata s kojima često surađuje. Značajne uspjehe ostvario je u zabavnoj glazbi na brojnim solističkim nastupima i festivalima. Tako je prvo mjesto osvojio na Zagrebačkom festivalu 2007., na Pjesmama Mediterana, Dalmatinskoj šansoni i drugim događanjima. Na domaću scenu vratio se nastupom na Šibenskoj šansoni 2019. gdje je osvojio 3. nagradu publike s autorskom pjesmom „Moja prava jubavi“. Oduševljenje Markosovom izvedbom pjesme „Il mare calmo della sera“ Andree Bocellija nije krio ni Bocellijev menadžment istaknuvši kako je „Markosova izvedba zaista čudesna“. Kao što je Bocellija ta njegova prva autorska pjesma iz 1994. i izvedba u San Remu pozicionirala na sami vrh talijanske glazbene scene, sličnu je situaciju doživio i Markos jer je publika najglasnijim pljeskom večeri i stajaćim ovacijama ispratila njegovu interpretaciju.

Markos sklada i piše orkestralna djela, a aktivan je i na području društveno korisnog rada. Glazba je za njega rehabilitacijsko sredstvo pa je tako 2014. u Dubrovniku pokrenuo međunarodni kulturni Festival Sentimento s ciljem korištenja glazbe za rehabilitaciju, na kojem svake godine ugošćuje svjetska glazbena imena i renomirane orkestre među kojima su: Brodsky gudački orkestar (Brodsky String Quartet), Clare McCaldin, mezzosopranistica iz Royal Opera House, Dubrovački simfonijski orkestar, prof. Nigel Osborne, prof. Vladimir Babin i mnogi drugi. 

Glazbenim edukacijsko-rehabilitacijskim projektom Unison World dobrobiti glazbe donosi najranjivijim skupinama društva. U sklopu glazbenih radionica pokrenuo je šest pjevačkih zborova unutar institucija, kao i pjevački zbor Unison koji djeluje izvan institucija te povezuje korisnike domova i sugrađane Grada Dubrovnika.

U 2020. godine započinje suradnju s diskografskom kućom "Scardona", te sudjeluje na Zagrebačkom festivalu s autorskom pjesmom "Zlatne suze" te na Večerima dalmatinske šansone u Šibeniku s pjesmom "Prava rič". (scardona.hr)