NEPTUN OTKRIVA - ŽIROSKOPSKI STABILIZATOR ZA BONACU I PO VALOVIMA

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 29. svibnja 2013. - 10:35
Autor: 

Dok su je direktno u bok „tukli" metar i kusur visoki valovi tzv. mrtvog mora pred ulazom u Boku, 16-metarska motorna jahta „Sofiegene" tipa „benetau swift trawler 52", plovila je manje-više kao da je na moru bonaca. „Magiju" umirivanja broda na valovima i stomaka svih ljudi na jahti podložnih morskoj bolesti, izveo je najnoviji uredjaj za stabilizaciju –„Active gyro stabiliser M-8000" koji proizvodi američka firma „Sea Keeper", a po prvi put ga je u jedan brod na Jadranu, ovih dana ugradilo tivatsko brodogradilište „Navar". Mali tivatski škver je na 16-metarskoj motornoj jahti jednog ruskog nautičara, ugradio prvi „Active Gyro Stabiliser" u ovom regionu Evrope, a prvoj probnoj vožnji nakon tog zahvata, eksluzivno jeprisustvovala i ekipa „Neptuna".

Dok je brzinom od 17,8 čvorova plovila na samom izlazu iz Boke, „Sofiegene" se, zahvajujući malom uredjaju ugradjenom u popalublju na krmi broda, perfektno mirno ponašala na valovima, potpuno neutrališući inače, veoma neugodno valjanje broda po uzdužnoj osi – upravo ono što najviše smeta ljudima podložnim mučnini tokom plovidbe i morskoj bolesti. Uslijedio je glavni test – potpuno zaustavljanje broda i 15-minutno plutanje u moru jačine 3 i valovima visine nešto preko metra. Zahvaljujući žiro- stabilizatoru, amplituda ljuljanja broda maksimalno je ublažena, što se osjetilo čim je stabilizator isključen,a „Sofiegene" narednih 15 minuta prepuštena svoj silini kretanja mora. Odmah je valjanje broda postalo mnogo izraženije, a u salonu i kuhinji jahte počele su se na sve strane kotrljati i prevrtati mnoge manje neučvršćene stvari. Čim je prekidač žiro-stabilizatora ponovno prebačen u položaj „on", „magija" je opet učinila svoje, a jahta se umirila i opet postala gotovo neosjetljiva na uticaj valova.
Inače, uredjaji za stabilizaciju američke firme „Sea Keeper" u stručnim krugovima smatraju se najboljima ikada napravljenim za minimiziranje valjanja broda na uzburkanom moru, a tivatski „Navar" ih premijerno dovodi u ovaj region Evrope. „Active Gyro Stabiliser" je automatski uredjaj koji, na bazi žiroskopskog momenta diska koji rotira velikom brzinom u posebnom kućištu i tako izazvane inercije, suprostavlja se silama koje ga pokušavaju izbaciti iz ravnoteže (moru koje ljulja brod). Uredjaj funkcioniše i dok brod stoji usidren, jednako kao i prilikom plovidbe velikim brzinama, omogućavajući ljudima na brodu da uživaju u gotovo savršeno mirnoj plovidbi, bez neprijatnog osjećaja koje izaziva ljuljanje plovila na valovima.
Stabilizatori američke firme „Seakeeper" posebno su prilagodjeni ugradnji na brodove dužine od 12 metara naviše, kakvi su najčešći medju jahtama i plovilima za sport i rekreaciju kakvi se koriste na Jadranu. Uredjaje ove firme na svoja plovila ugradjuje i Ratna mornarica SAD, a kao serijsku ili dodatnu opremu na svojim jahtama nude ih renomirani proizvodjači popu „Azimuta", „Ferrettija", „Sunseakera", „Hatterasa" i drugih. Model M-8000 koji je „Navar" premijerno ugradio na jahtu ruskog nautičara, košta 90 hiljada dolara, a dovoljan je za stabilizaciju broda težine do 35 tona. Sama ugradnja uredjaja u tivatskom škveru košta 25 hiljada eura i traje petnestak dana, pri čemu inženjeri i majstori „Navara" izradjuju posebne nosače, tzv. ukrućenja na trupu broda preko kojih se moment sile žiroskopa prenosi na trup, elektro i instalacije za vodeno hladjenje žiroskopa.
Pored ove priče, u emisiji o moru i pomorstvu „Neptum" možete čuti i kako su instruktori Pomorskog trenung centra „Azelea" iz Bijele nedavno u Velikoj Britaniji obučavali kolege iz Nigerije, kao i gdje će 2016 godine biti održan godišnji kongres Asocijacije podmorničkih veterana svijeta.
Siniša Luković
Audio: Srecko Tripovic - AZALEA MARITIME

Audio: Bozo Zgradic - NAVAR

Audio: Zanimljivost - Kongres podmornicara Katanija