NATJEČAJ ZA PRIJAVU PROGRAMA I PROJEKATA UDRUGA I USTANOVA HRVATSKE NACIONALNE MANJINE

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 29. svibnja 2013. - 11:04
Autor: 

Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavio je natječaj za prijavu programa i projekata udruga i ustanova hrvatske nacionalne manjine. Natječaj je otvoren od 28. svibnja 2013. a rok za dostavu prijava je 18. lipnja 2013.
Temeljem članka 46. Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, Republika Hrvatska putem, Državnog ureda surađuje sa svim oblicima organiziranja Hrvata u svijetu (udruge, organizacije, institucije, kulturni centri, Hrvatske katoličke misije i dr.) i pruža im potporu u svrhu očuvanja hrvatskog identiteta, odnosno promicanja hrvatskog jezika, kulture i tradicije te razvija kulturnu, obrazovnu, znanstvenu, gospodarsku, športsku i drugu suradnju.

Strateškim planom Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske za razdoblje 2013.-2015. predviđena je skrb za očuvanje nacionalnog identiteta Hrvata izvan Republike Hrvatske te njihovo povezivanje s Republikom Hrvatskom. Posebni cilj 1.1. uključuje zaštitu prava i interesa Hrvata izvan Republike Hrvatske te jačanje njihovih zajednica.
Drugi posebni cilj 1.2. predstavlja razvoj suradnje s Hrvatima izvan Republike Hrvatske koja se ostvaruje kroz kulturnu, obrazovnu, znanstvenu, gospodarsku i športsku suradnju.
Sukladno navedenome, ciljevi natječaja su osnažiti hrvatsku manjinsku zajednicu u domicilnim državama u ostvarivanju manjinskih prava, pogotovo etničku, vjersku, kulturnu i jezičnu samosvijest te je učiniti punopravnim čimbenikom matične države.
Zadani ciljevi i načini njihovog ostvarenja predstavljaju temelj za dodjelu bespovratnih sredstava iz državnog proračuna Republike Hrvatske, namijenjenih potpori programima udruga i institucija hrvatske manjine u europskim državama.
Aplikacionu formu možete preuzeti ovdje ili sa sa naslovnice našeg portala.
Upute za prijavitelje
Obrazac proračuna
Opisni obrazac
Ugovor za hrv. manjinu
Europass životopis
Izjava o partnerstvu
Javni natječaj, poziv