KATURIĆ - DESETO SVJETSKO ZLATO IZ AUSTRALIJE

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 31. svibnja 2013. - 10:27
Autor: 

Gost emisije Bokobran bio je naš uspješni svjetski priznati filatelista pomorski kapetan Tomo Katurić, predsjednik Saveza filatelista Crne Gore, član Kraljevskog filatelističkog društva iz Londona, član Europske akademije filatelije u Parizu, član žirija Svjetske asocijacije filatelista...
Kolekcija „Poštanska istorija Boke Kotorske 1809-1875" koja sadrži 250 pisama, predstavljena je na velikoj svjetskoj filatelističkoj izložbi „Australija 2013". Za ovu kolekciju Tomo Katurić je dobio zlatnu medalju, tako da je kompletirao ukupno deste svjetskih zlata sa raznih filatelističkih izložbi.

Na izložbi u Melburnu učestvovalo je 705 izlagača iz 60 zemalja svijeta. Marke i pisma bile su izložene na tri tisuće vitina.
Poštanska marka je najbolji spoj na svijetu kazali bi Englezi. Nažalost u Crnoj Gori filatelija nije prepoznata kao veleposlanik preko koje promovišemo svoju državu. Kolekcije marki čuvaju povjest, poštu kulturu, jedne zemlje, jer na njima imamo i sport floru i faunu pomorstvo i sve značajne događaje koji su se dogodili u jednoj državi.
Njegove kolekcije osvajale su brojna priznanja na međunarodnim filatelističkim izložbama. Nakon osvajanja zlatnih medalja na svjetskim takmičenjima u Vašingtonu, Tel Avivu, Bukureštu, Luo Jangu, Pragu, Londonu, Lisabonu, Malagi i Jokohami, stigla je i deseta iz Melburna.
Sin Toma Katurića Đorđe na istoj izložbi je nagrađen velikom pozlatom za kolekciju „Pisma bokeljskih pomoraca 1830 – 1880" koja će biti predstavljena ove jeseni na izložbi u Bankoku, ko i kolekcija „Okupacija Boke 1941-1944.
Prva marka pojavljuje se 1840. godine sa likom kraljice Viktorije od kada nastaje period filatelije. Najvrednija pisma su sa Mauricijusa sa likom kraljicom Viktorije.
Crna Gora sledeće godine slavi 140 godina da je izdala marku, tako da sam pošti preporučio da organiziramo izložbu i obilježimo taj veliki događaj, dakle prva pošta u Crnoj Gori uspostavljena je 1874.god.- zaključuje naš sugovornik Tomo Katurić.
Više poslušajte u našoj emisiji "Bokobran".
Jasna Stijović