PRVA EDUKATIVNA PODMORSKA STAZA NA JADRANU

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 10. lipnja 2013. - 10:20
Autor: 

U Tisnom postavljena prva edukatina podmorska staza u Hrvatskoj.Edukativna podmorska staza smještena je u uvali Sv. Andrija u Murterskom kanalu, zaštićenom prirodnom lokalitetu koji je u prijedlogu za Europsku Natura 2000 mrežu zaštićenih područja.
Sedam numeriranih plutača sa rukohvatima, lancem svrdlanim u dno (na dubini 3-5 m), čine okosnicu inovativne ponude koja se nalazi uz šetnicu Tisno – Jezera kroz koju prođe više stotina posjetitelja dnevno, te je to i jedan od razloga zašto je baš ta lokacija odabrana.

Na dubini od 0,5 metara ispod svake plutače kriju se edukativne table koje će vam otkriti zanimljive informacije o morskim organizmima karakterističnim za okolni akvatorij.
Staza je napravljena za ronjenje na dah, a preko ronilačkog centra Tramonto moguće je i ronjenje sa ronilačkim aparatima. Educirati će se moći domaći i strani posjetitelji jer sve informacije na tablama su na hrvatskom i engleskom jeziku.
Stazu je postavio ronilački centar Mediterraneo Sub u suradnji s ronilačkim centrom Tramonto iz Tisnog kojem je ujedno dodijeljena koncesija za korištenje i održavanje ovog projekta.
Radovi će se financirati novcem Udruženja zaštićenih morskih područja Mediterana (MedPAN), Fonda za zaštitu prirode, Ministarstva turizma i Općine Tisno.
− Prijavili smo se na natječaj udruženja MedPAN, a za lokaciju svojeg projekta izabrali smo Murterski kanal jer je njegovo podmorje zaštićeno područje, baš kao i veliki dio kopna otoka Murtera. Od MedPAN-a smo zatražili i financijsku pomoć za realizaciju ideje, a u rujnu prošle godine posjetio nas je jedan francuski konzultant koji je implementirao više takvih staza te nas je savjetovao kako na najbolji način osmisliti projekt.
Pripreme su dugo trajale, no uz pomoć Općine Tisno, koja nas je poduprla od samog starta uspješno smo realizirali projekat − zadovoljna je ravnateljica Javne ustanove "Zaštićene prirodne vrijednosti" Šibensko-kninske županije Anita Babačić-Ajduk.
Možda bi i mi u Boki kotorskoj mogli napraviti prvu crnogorsku podmorsku edukativnu stazu?