OTVORENA HRVATSKA KNJIŽNICA “LJUDEVIT GAJ“ U TIVTU

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 30. ožujka 2011. - 9:26
Autor: 

Nevladina organizacija Hrvatska krovna udruga "Dux Croatorum" otvorila je hrvatsku knjižnicu „Ljudevit Gaj" u prostorijama Radio Dux-a u Donjoj Lastvi.
Knjižnicu je otvorio Generalni konzul Republike Hrvatske u Crnoj Gori Božo Vodopija. Prisutne je pozdravio predsjednik udruge Zvonimir Deković koji je kazao da knjižnica raspolaže sa 3500 knjiga koje su uglavnom donirali građani.

Ovom prigodom promovirano je reprint izdanja knjige "Počast narodnim žrtvama" ( prenos kostiju Mate Brničevića) strijeljanog nakon pobune mornara u Boki kotorskoj 1918 godine na austrougarskim brodovima. Nakladnik knjige je Hrvatska krovna udruga "Dux Croatorum" a uvod i pripremu pripremio je profesor povjesničar Tonko Barčot. O knjizi su govorili Đuro Vidmarović povjesničari književnik, kao i magistar književnosti Miomir Abović. Među brojnim zvanicama ovom značajnom događaju nazočili su pomoćnica ministra za ljudska i manjinska prava CG Blanka Radošević Marović, zastupnica HGI-a u parlamentu CG Ljerka Dragičević dopredsjednici općina Tivat i Kotor Ilija Janović i Filo Biskupović, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća CG Miroslav Franović, predsjednica Hrvatske građanske inicijative Marija Vučinović.Knjizinica "Ljudevit Gaj" postojala je od 1935 god. do 1941god kada je zatvorena. Prva čitaonica na teritoriji općine Tivat osnovana je 1899godine u Donjoj Lastvi pod nazivom "Hrvatska čitaonica"

Audio: Božo Vodopija generalni konzul Republike Hrvatske

Audio: Zvonimir Deković predsjednik HKZ

Audio: Đuro Vidmarović književnik i povjesničar

Audio: Miomir Abović profesor književnosti