IVANA SUTLIĆ-PERIĆ: CRNOJ GORI ŽELIM DA JOŠ BRŽE SE VRATI U EUROPSKU TRADICIJU KOJOJ PRIPADA

Time to read
3 minutes
Read so far

Nedjelja, 23. lipnja 2013. - 10:37
Autor: 

Hrvatska će od 1. srpnja postati 28. punopravna članica Europske unije. Tim povodom sa Ivanom Sutlić-Perić, veleposlanica Hrvatske u Podgorici, za podgoričku Pobjedu razgovoro je Goran Popović.
U času kad Hrvatska odbrojava posljednje dane do ulaska u EU, veleposlanica Sutlić-Perić kaže: Crnoj Gori želim da još brže, nego Hrvatska realizira svoje nedvojbeno opredjeljenje da se vrati, u punom značenju te riječi, u europsku tradiciju kojoj pripada.
Šefica hrvatske diplomatije gospođa Pusić je ovih dana potpisala sporazom o granicama i graničnom režimu sa BiH. Hoće li sličan sporazum biti sklopljen i sa Crnom Gorom?

SUTLIĆ-PERIĆ: Sasvim sigurno hoće. Koliko sam upućena, to će biti zapravo na istom principu na kojem je bilo i dosad, uz granične propusnice. Granične propusnice će se odnositi na područje pet kilometara od granice sa jedne i druge strane. Međutim, u slučaju Crne Gore i s obzirom na Boku, to se prostiralo sve do Tivta sa crnogorske strane.
Ono što će svakako biti novina i malo otežavajuća okolnost u odnosu na prethodno razdoblje funkcioniranja tih pograničnih propusnica, a to nije hrvatski izbor nego pravilo EU, jeste da će se te pogranične propusnice izdavati temeljem razdvojenosti obitelji, temeljem zaposlenja ili temeljem obradivog zemljišta s jedne ili druge strane granice.
Promjena pri putovanju sa pasošem neće biti?
SUTLIĆ-PERIĆ: Naravno, to uopće nije sporno, ali, velim, ovo oko izdavanja pograničnih propusnica – tu su malo postroženi uvjeti. Dakle, nije dovoljno samo da imate prebivalište i živite u tom pograničnom pojasu, nego morate ispunjavati jedan od ova tri uvjeta. Dakle, morate imati dovoljan razlog da stalno putujete preko granice.
Hoće li to na neki način ugroziti transfer turista, posebno onih koji tokom ljeta često iz Dubrovnika dolaze na jednodnevne izlete u Crnu Goru?
SUTLIĆ-PERIĆ: Ja se nadam da neće. Nema još čvrste informacije da li se recipročno, dakle i sa strane Crne Gore, postrožuje prekogranični promet. Ono što znam je da će definitivno, barem ovoga ljeta, Hrvatska ostati uskraćena za jedan broj mogućih gostiju iz Rusije i Ukrajine, zbog uvođenja viznog režima. Mi smo zato povećali broj konzularnih adresa u Ruskoj Federaciji i Ukrajini. No, nadam se da će oni, ako ne u Hrvatskoj, u velikom broju biti gosti u Crnoj Gori.
Hoće li zbog toga i vaš konzulat u Crnoj Gori možda imati više posla?
SUTLIĆ-PERIĆ: Mi smo za to spremni. Ako to nadmaši naša očekivanja, onda ćemo i svi mi iz ambasade u Podgorici priskočiti u pomoć našem konzulatu. Voljeli bi da bude, ali da li će biti to je sada teško procijeniti.
A hoće li nova evropska granica na neki način ugroziti ili promijeniti dosadašnje trgovinske i ekonomske odnose Crne Gore i Hrvatske?
SUTLIĆ-PERIĆ: Ja se nadam da neće. Zapravo mislim da će ovi regionalni projekti, za razliku od prekograničnih koji su dosad bili forma suradnje, zapravo pridonijeti poboljšanju gospodarskih odnosa između naših država. Hoću reći da to ne bi smjelo imati negativne reperkusije i da bi zapravo, u odnosu na kompatibilnost hrvatske i crnogorske privrede, to moglo koristiti i jednoj i drugoj državi. Naravno, sve su to stvari koje neće već 2. srpnja dati neke rezultate.
Jedan od specifičnih oblika saradnje je i zajednička inicijativa Dubrovnika, Mostara i Kotora da budu domaćini Mediteranskih igara 2021. godine...
SUTLIĆ-PERIĆ: Hoće li to uspjeti, ne znam. Znate, uvijek ima ovih iskusnijih zapadnjaka sa Mediterana, koji nam uhodanim lobijima staju na put. Međutim, ove tri destinacije koje spominjete, one su zapravo u zajedničkoj nam državi, kad je turizam postao jedan od većih ekonomskih resursa, bile destinacije bez kojih niti jedna od njih, dakle niti Dubrovnik, niti Kotor, niti Mostar, nisu pojedinačno imali smisla, koliko u jednom sedmodnevnom aranžmanu u kojem obiđete sve tri.
To bogatstvo različitosti, koje si u kratkom roku i na razmjerno kratkim distancama mogao vidjeti, je ona preporuka svakom budućem posjetitelju i jedan od najzanimljivijih argumenata za poziv da dođu.
Ako i ne uspije, sama inicijativa je apsolutno sjajna. A turistički već prokušana.
Prevlaka je još otvoreno granično pitanje između Hrvatske i Crne Gore. U kojoj fazi su sada pregovori?
SUTLIĆ-PERIĆ: Postoji i ponovo je veoma aktivno to mješovito povjerenstvo, odnosno ta mještovita komisija za razgraničenje između Hrvatske i Crne Gore. Detalje njihovih pregovora ja ne znam, ali znam veoma dobro da je privremeni sporazum tako dobro funkcionirao, na obostrano zadovoljstvo, i nikada nije bilo, u deset i više godina, čak niti jednog jedinog incidenta vezanog uz Prevlaku. Pregovori koje vode hrvatska i crnogorska strana definitivno se oslanjaju upravo na to iskustvo.
U ovim socijalno teškim vremenima neki i to pitanje uvijek rado politiziraju, naprosto zato što je u ljudskoj naravi da nađe neki drugi izgovor za svoje osobno nezadovoljstvo i nedaće. Ali, mislim da je ovo tiho i marljivo pregovaranje i dogovaranje optimalnog rješenja zacijelo najbolji put da se ustupcima i s jedne i s druge strane dođe do trajnog rješenja.
Znam pouzdano i iz vrha hrvatske vlasti, ali i iz vrha vlasti Crne Gore da su obje strane sklonije bilateralnom rješenju, nego bilo kakvoj međunarodnoj arbitraži. Ona ostaje, naravno, kao mogućnost ukoliko se naši stručnjaci ne uspiju dogovoriti.
/Pobjeda/