FILOMENA I MARTURANO OTVARA „PURGATORIJE“

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 24. lipnja 2013. - 11:02
Autor: 

Pod motom „Viđi da ti rečem, olitiga, gledaj, čut ćeš", u Tivtu danas počinje ljetnji festival kulture „Purgatorije" koji priredjuje tivatski Centar za kulturu. Večerašnjim plesnim nastupom učesnika „Montenegro Dance Festivala" na tivatskoj ljetnjoj pozornici, sa početkom u 20 sati, otvara se niz od sedamdesetak raznovrsnih pozorišnih, glazbenih, likovnih i književnih programa koji će se održavati svakog dana u naredna skoro dva ipo mjeseca.

Pokrovitelji Purgatorija su Općina Tivat i Ministarstvo kulture, sporta i medija, generalni sponzori su „Luštica Development" AD i „Orascom Development", a zlatni sponzori su „Adriatic Marinas- Porto Montenegro", „Aerodromi Crne Gore", „Qatari Diar" i „Primorje hotels & restaurants".
„Punom parom" „Purgatorije" kreću već sutra veče kada će sa početkom u 21.30 sati na maloj sceni u atrijumu ljetnjikovca „Buća-Luković", biti premijerno izvedena nova pozorišna predstava u koprodukciji Centra za kulturu Tivat i Gradskog pozorišta ioz Podgorice – komad „Filomena i Marturano". Predstavu je po tekstu Eduarda de Filipa režirao Jagoš Marković, au „Filomeni" igraju Anita Mančić, Bane Popović, Seka Sablić, Đuza Stojiljković, Marija Bergam, Momčilo Otašević, Božo Zuber, Emir Ćatović, Simo Trebješanin i Andrea Mugoša. Inače, u bogatoj ovosezonskoj ponudi „Purgatorija", produkcija Centra za kulturu Tivat biće zastupljena i sa više izvodjenja njihove kultne, a sada obnovljene prerdstave „Bokeški D-mol", a tu su i „Penelopijada", „Don Kihot" i „Mediterano".
Na „Purgatorijama" će do 3.rujna, što u takmičarskoj konkurenciji Medjunarodnog festivala mediteranskog teatra, što van nje, gostovati i brojna pozorišta iz inostranstva: „Trafik" iz Rijeke sa predstavom „Jalova", kazalište „Ulysses" Zagreb- Brijuni sa „Odisejom", kazalište „Gavella" iz Zagreba sa komadima „Život je san" i „Antigona", Narodno pozorište iz Sombora sa „Čarobnjakom" i „Predstavom Hamleta u selu Mrduša Donja", ansambl kazališta Moruzgva igraće predstavu „Babočka, ili drugih 100 stranica Filipa Latinovića", Udruženje dramskih umjetnika Srbije iz Beograda dolazi sa „Hipnotizerom", trupa „10 fingers 100 ideas", takođe iz Beograda, sa predstavom „Pukla bruka", podgoričko Gradsko pozorište igraće „Pinokija", beogradska Radionica Integracije nastupiće sa komadom „Dok nas smrt ne razdvoji", Crnogorsko narodno pozorište izvešće „Konta Zanovića", Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda „Otela", a zagrebačko Satirično kazalište „Kerempuh" „Gospođicu ministricu" dok će se novosadsko „Pozorište mladih" predstaviti sa „Bajkom o vitezu bez konja", hercegnovsko pozorište sa „Malim princem" i „Listom za ljubav", a UMS iz Beograda pripremio je mjuzikl za djecu.
Ljubitelji pisane riječi će tokom trajanja ljetnjeg festivala kulture u Tivtu biti u prilici da na književnim večerima čuju riječ Ognjena Spahića, Muharema Bazdulja, Gojka Čelebića, Vladimira Arsenijevića i Radmile Knežević, a u galeriji tivatskog Centra za kulturu svoja djela izložiće Milija Stojanović, Peko Nikčević, Slobodan Slovinić i Aljo Smajlagić. Koncertne večeri otvoriće 28. lipnja hrvatska šansonjerka Tereza Kesovija, a do kraja ljeta u Tivtu će nastupiti i operska diva Jadranka Jovanović, "Kraljevski gudači Sv. Đorđa", Barbora Cisaržovska, džez bend "Fishtank Ensemble", duo gitara Bulatović-Nikčević, te niz kamernih tria i kvarterteta...
Siniša Luković