“CRNOGORSKA I BOKELJSKA ŽENSKA NARODNA NOŠNJA U ŠKRINJI I U SRCU”

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 30. lipnja 2013. - 11:03
Autor: 

U povodu dvadesete obljetnice Matice crnogorske – ogranak Kotor u crkvi Svetog Duha u subotu je organizirano Etnografsko veče "Crnogorska i Bokeljska ženska narodna nošnja u škrinji i u srcu".
„Kako živimo u vremenu velikih promjena u svim sverama života, uz nezaustavljivi tehnološki razvoj i njegovu primjenu kako na naučnom polju tako i u svakodnevnom životu, te naše tradicionalne vrijednosti, naši običaju, nošnja, predanja, polako ali sigurno idu ka kraju ljestvice opšteg interesovanja.

Želeći, ako ne da to zaustavi,a ono bar da to zaboravljanje uspori, Matica crnogorska-Ogranak Kotor organizirala je ovo veče da se podsjetimao na istorijat, autentični izgled, opis i upotrebu crnogorske i bokeljske ženske nošnje i njihove likovne prikaze u djelima umjetnika – kazala je otvarajući skup predsjednica Vesna Vičević.
„ U ime 20 godina postojanja Matice Crnogorske i njenog ogranka Kotor posebno želim da se izrazim veliku zahvalnost i pozdravim prof. Anušku Zloković na doprinosu njegovanja multikulturalnosti. Prof. Anuška Zloković je svojom širokom kulturom profesorskim i prevodilačkim kvalitetima dala ogroman doprinos koji je ugrađen u cjelokupnu našu kulturnu djelatnost mediteranske i evropske pripadnosti i strijemljenjima." – kazala je Vičević.
Povodom dvadeset godina postojanja Matice, simbolično gostima i zvanicama podjeljeno je dvadeset knjiga u nakladi Crnogorske Matice.
O nošnji su govorili etnolozi i povjesničari umjetnosti Zorica Mrvaljević koja je predstavila crnogorsku žensku narodnu nošnju, Mileva Pejaković-Vujošević predstavila je bokeljsku žensku narodnu nošnju i Marija Mihaliček koja je govorila o našim umjetnicima koje je nošnja inspirala za brojne prikaze u likovnim djelima.
U umjetničkom dijelu nastupili su klapa „Veterani vazda mladi", članovi KUD "Boka" i manekenke Modnog studija Da qui - iz Tivta koje su nosile modele koji su nastali inspirirani na modelima tradicionalne crnogorske i bokeljske nošnje, modne kreatorke Sanje Matijević.