MOLITVENI DANI SV. BRAĆI ĆIRILU I METODU U DONJOJ LASTVI

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 04. srpnja 2013. - 10:00
Autor: 

Uoči svetkovine Sv. Ćirila i Metoda, mons. Ilija Janjić, biskup kotorski, svečano će otvoriti i započeti Molitvene dane sv. braći Ćirilu i Metodu, u četvrtak, 4. srpnja, u 20 sati u crkvi Sv. Roka u Donjoj Lastvi,
Ovim četrdesetodnevnim večernjim molitvenim susretima u Godini vjere te godini Velikog jubileja za kršćane, a posebno za slavenske narode, obilježava se 1150. godina od početka misijskog djelovanja Svete braće među Slavenima. Nakana ovih molitvenih dana jest da se slavenski narodi i Europa, čiji su oni suzaštitnici, vrate kršćanskim korijenima te posebno za obitelji koja je danas na razne načine ugrožena. Glavna misao vodilja susreta zazivi su sv. Ćirila: „Počujte, svi slavenski narodi, počujte Riječ koja dolazi od Boga, Riječ koja hrani dušu, Riječ koja vodi k spoznanju Boga!" i "Bože sačuvaj moje stado (Slavene) da bude vjerno sv. vjeri (...) i sjedini ih sve u jedinstvu!" Na taj način želi se graditi most između zapadne i istočne kršćanske tradicije. Susretima u Donjoj Lastvi želi se promicati bogočovječanski ekumenizam.

U okviru prvog susreta bit će održano predavanje dr. sc. Vinicija Lupisa, predstojnika Instituta Ivo Pilar – podružnica Dubrovnik, na temu „Ćirilometodska baština i Petilovrjenci". Susret će animirati župni zbor „Sv. Roko" i klapa „Jadran" iz Tivta.
Tom će prigodom biskup mons. Janjić blagosloviti i otvoriti knjižnicu „Sv. braće Ćirila i Metoda" u kojoj će se moći kupiti i/ili posuditi najnovija izdanja knjiga kršćanske tematike (u izdanju: „Kršćanske sadašnjosti", „U pravi trenutak" i „Karmelski niz"). Ovo će biti prva knjižnica takvog tipa na području kotorske biskupije. Najavljuje se za sve sudionike prve večeri popust od 50% na sve kupljene knjige kao i dvije knjige na dar (molitvenik „Obitelj pred Bogom. Moliti u kući" i C. Carretto "Obitelj, mala crkva. Razgovori o obitelji kao pozivu").
Organizator susreta je župni ured Sv. Roka u Donjoj Lastvi.