OPĆINA TIVAT PRVA PO PLATAMA U CRNOJ GORI

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 12. srpnja 2013. - 10:48
Autor: 

Prema podacima Ministarstva finansija Crne Gore, sa prosječnom neto- platom zaposlenih u lokalnoj upravi i općinskim javnim preduzećima u iznosu od 624,54 eura, Općina Tivat je prva medju lokalnim upravama u Crnoj Gori. Na drugom kraju ljestvice sa prosjekom neto-plate od samo 393,81 euro je općina Andrijevica. Tivat, poznat kao „najuspejšnija crnogorska priča" od kada su ga „otkrili" investitori poput Pitera Manka i Samiha Savirisa, po visini plata lokalne administracije „glatko šije" i do sada favorizovanu Budvu (543,51 euro), susjedni drevni grad Kotor (518,80 eura) kao i glavni grad Podgoricu gdje zaposlenici gradonačelnika Miomira Mugoše u prosjeku primaju neto-plate od 499 eura.

U odgovoru na pitanje poslanice SNP u Skupšini Crne Gore Snežane Jonice, iz Općine Tivat dostavili su i podatke o platama čelnika Općine i lokalnih JP i JU. Najveću neto-platu za svibanj tako je primio gradonačelnik Dragan Kankaraš (DPS) koji je inkasirao 1.549,44 eura, dok je istovremeno potpredsjednik Općine Krsto Bošković (SDP) primio platu od 1.293,44 eura. Samo cent manje od Boškovića u maju je iznosila plata glavne administratorke Općine Tivat Jovanke Laličić (DPS), dok je predsjednik lokalnog parlamenta Ivan Novosel (DPS) primio 1.353,12 eura. Inače, nedugo nakon što je Novosel lani sa mjesta sekretara za finasnije i budžet prešao u fotelju predsjednika SO, odbornici DPS i SDP izglasali su promjenu Statuta Općine po kojoj je funkcija predsjednika lokalnog parlamenta prestala da bude volonterska, već je preimenovana u profesionalnu da bi Novosel nastavio da prima punu platu u lokalnoj upravi za koju radi već 20-tak godina.
Što se lokalnih JP i JU tiče, u maju je najveću nato platu u iznosu od 1.483,52 eura primio direktor „Vodovoda i kanalizacije" Čedo Lukić, dok je njegov kolega iz JP „Komunalno" rade Popović dobio 1.284 eura. Majska plata direktorice JU Centar za kulturu Tivat Milene Radojević iznosila je 1.231,61 euro, direktor Radio Tivta Dragan Popadić primio je 1.229,92 eura, dok je najskromnija po visini plate bila direktorica Turističke organizacije Tivat Bernarda Moškov sa primljenih 894,08 eura.
U organima lokalne uprave u Tivtu zapolen je 101 radnik, u javnim ustanovama njih 32, dok lokalna javna preduzeća imaju ukupno 138 radnika, što u odnosu na ukupno 14.031 stanovnika te opštine, znači da po jedan zaposeli u lokalnoj upravi dodje na svakog 52-gog stanovnika. Prema zvaničnim podacima Ministarstva finasija, Općina Tivat je u 2010 imala ukupno 258 radnika u lokalnoj upravi i lokalnim JP i JU, 2011 taj broj je smanjen na 244, da bi lani u izbornoj godini, bio povećan na 271 radnika, što je inače, slučaj i sa većinom drugih općina u Crnoj Gori.
Isti izvor navodi i da Općina Tivat na dan 31.prosinac prošle godine nije imala ni centa kreditnih zaduženja prema domaćim bankama, a da dug prema inostranim bankama iznosi 5,07 miliona eura, što su sve dugoročne obaveze uzete za izgradnju kanalizacionog sistema grada i nabavku novih vatrogasnih vozila. Prema završnom računu budžerta za 2012, Općina Tivat je lani prihodovala ukupno 10,76 miliona eura, rashodi su iznosili 7,87 miliona,što je rezultirao ostatkom neutrošenih sredstva u gradskoj kasi u visini od 2,88 miliona eura.
S. Luković