DUBRAVKINA BOKA "IZA KOLTRINE"

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 13. srpnja 2013. - 14:57
Autor: 

Ljubitelji poezije, brojne zvanice i gosti u petak su uživali na promociji knjige poezije „Iza koltrine" kotorske pjesnikinje Dubravke Jovanović. Cijeloviti doživljaj upotpunio je autentični bokeljski ambijent na terasi Instituta za biologiju mora u Kotoru.
Na promociji je o pjesnikinjinom stvaralaštvu govorio Tonko Maroević, akademik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Slavko Mandić novinar, stihove je kazivao Mašo Čekić, novinar I publicista, a u muzičkom dijelu nastupili su Dragana Bokan i klapa „Bokeljski mornari" koji su izveli kompozicije na tekstove Dubravke Jovanović.

Pjesnikinja Jovanović je na kraju večeri I sama kazivala stihove, iz svoje najnovije knjige poezije "Iza koltrine", koju je posvetila svojoj majci Anki, te je izrazila zahvalnost svima koji su doprinjeli da knjiga ugleda svjetlo dana kao i na podršci oko organizaciji promocije.
Slavko Mandić predstavljajući pjesnikinju kazao je kako nije slučajno da se stihovi rasipaju po teraci stare palače Radoničić u predvečerje najznačajnijeg crnogorskog praznika "pjesnikinja je svoje stvaralaštvo posvetila državi koja joj je nadahnuće, jednako kao I ljubav prema Boki kotorskoj I nesvakidašnjem Kotoru".
Recenzent akademik Tonko Maroević, kazao je između ostalog: " Dubravka se srodila sa ambijentom iz kojeg je potekla ona ga želi sačuvati evocirati održati, održati ponos dostojanstvo. U knjizi ima nekoliko ciklusa, koji se prilično razlikuju. Naslov knjige je intrigantan, "Iza koltrine" je drugi sloj ono što se zbiva iza, život na koji ona evocira koji se isprepleće sa životom, iza koltrine se odvija život. "
„Zanesena svojom Bokom, obilježena ljubavlju prema bližnjima, nadahnuta doživljajima „male" svakidašnjice i „velike" povijesti svog zavičaja, potaknuta viđenjem, slutnjom, čežnjom ili sjećanjem na pojave i ljude koji joj znače, Dubravka Jovanović nastavlja ispisivati svoj lirski kanconijer, objavljivati zbirke svoje neravnodušnosti prema svijetu i sudbini, prema ljepoti i ljubavi.
Nakon knjige istančanih stihova i skladnih pjesama „Na šotani bokeljske otmenosti" sada se Dubravka Jovanović javlja novom rukoveti pjesama za čitanje i pjevanje, lijepo naslovljenom „Iza koltrine". Već ta naslovna sintagma otkriva kako je riječ o osobi istančanog senzibiliteta, koja piše o onome što se zbiva iza zastora na prozorima, iza velova prozirne, izvezene i ornamentirane tkanine, koja svjedoči svoju intimu, ali doista otmenom suzdržanošću i diskrecijom, nježnošću i elegancijom" napiso je u svojoj recenziji Tonko Marojević.
Nakladnik knjige je Skala radio iz Kotora.
Pjesnikinja Dubravka Š. Jovanović, rođena 1958. godine u Kotoru. Do sada objavila zbirke pjesma „Dijalog postanka" 1991. godine, „Kamenov cvat „1994. „Na šotani bokeljske otmenosti" 2007, „Boka plavo ćuti" 1995. godine sa pjesnicima Milanom S. Kosovićem, Nadeždom Pavlović, Branislavom Cvetković Vitić i Branislavom Bojićem. Brojne pjesme Dubravke Š. Jovanović dobile su muzičko ruho i zaživjele u narodu, pa su neizbježna pratnja autentičnim bokeškim feštama, ali i na radiju i televiziji u izvođenju klapa i vokalnih interpretatora. Zastupljena je u Antologiji pjesama o vodi „Lirika vode". Autor je brojnih eseja, reportaža i tekstova iz kulture i književnosti. Dobitnica je nagrade grada Kotora „21. novembar" kao i više književnih nagrada u SFRJ i Crnoj Gori.
Dubravka Jovanović živi i radi u Kotoru kao glavna urednica „Skala radija".