80 GODINA OD DOLASKA JEDRENJAKA „JADRAN“ U TIVAT

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 17. srpnja 2013. - 8:51
Autor: 

Juče se navršilo tačno 80 godina od dana kada je tada potpuno novi školski brod Kraljevske mornarice Jugoslavije – jedrenjak „Jadran" uplovio u Tivat kao svoju prvu luku u domovini.
Naime, 16.srpnja 1933 „Jadran" , pod zapovjedništvom kapetana korvete Nikole Krizomalija, završavao je pred Bokom, 20-to dnevno putovanje dugo 3.100 milja iz Njemačke gdje je izgradje, do Jugoslavije gdje je trebao preuzeti ulogu školskog broda ratne mornarice.

Trojica od ukupno šest bivših komandanata školskog broda Jugoslovenske ratne mornarice, jedrenjaka „Jadran“ koji danas žive u Hrvatskoj, penzionisani kapetani bojnog broda Stipa Lakoša, Anđelko Medić i Stjepan Bernardić, oštro su kritikovali državni vrh te države zbog njegovog nedovoljnog zalaganja da „najpoznatiji hrvatski školski brod“ vrate u Hrvatsku, prenosi „Slobodna Dalmacija“

U Boki gdje je bila glavna baza Kraljevske mornarice Jugoslavije, brodu je priredjen svečani doček u kome su učestvovali hidroavioni Pomorskog vazduhoplovstva Jugoslavije, ratni brodovi, civilna plovila i mještani. Na gatu 1 Arsenala u Tivtu gdje je „Jadran" pristao, novi jedrenjak dočekale su dvije muzike- Glazbeno-prosvjetno društvo „Tivat" i Vojna muzika bokeljskog garnizona, te komandant Pomorske obalske komande, kontradamiral Marjan Polić, komandant Arsenala, kapetan bojnog broda Rikard Kubin, načelnik Općine Tivat Antun Vuksanović, čitav Mjesni odbor „Jadranske straže" i lokalno Sokolsko društvo.
Toga dana stvorila se jedinstvena veza izmedju Tivta i „Jadrana" koja traje već osam desetljeća. Uprkos tome što je tokom proteklih decenija službovao u Gružu, Puli, Šibeniku i Splitu, jedrenjak veći dio svog života proveo je u Tivtu gdje je u nekadašnjem Arsenalu redovno održavan, a i svi veliki remonti i rekonstrukcije „Jadrana" odrađeni su vještim rukama tivatskih meštara.
U Tivtu će 19.kolovoza na dan kada je „Jadran" 1933 upisan u Flotnu listu Kraljevske mornarice Jugoslavije, biti priredjena posebna svečanost, a u Zbirci pomorskog nasljedja Porto Montenegra će tom prilikom biti otvorena i posebna izložba u čast 80-godina službe ovog atraktivnog broda.
S. Luković