XI. HRVATSKA ETNORIZNICA - RADIONICA NARODNIH NOŠNJI

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 18. srpnja 2013. - 9:02
Autor: 

U organizaciji Hrvatske matice iseljenika i u suradnji s Posudionicom i radionicom narodnih nošnji danas je započela u Klesarskoj školi u Pučišćima na otoku Braču jedanaesta po redu HRVATSKA ETNORIZNICA - radionica narodnih nošnji.
Uz polaznike koji su stigli iz Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Srbije (Vojvodine) i Hrvatske, bit će i dvanaestak izvornih demonstratora, vrsnih poznavatelja raznih tekstilnih tehnika i vještina u izradi narodnih nošnji.

Radionicu narodnih nošnji «Hrvatska etnoriznica» osmislila je prije jedanaest godina Hrvatska matica iseljenika želeći potaknuti i pomoći hrvatskim folklornim društvima u svijetu da bolje upoznaju hrvatske narodne nošnje i nauče sami izrađivati određene njihove dijelove ili pojedine nošnje u cijelosti.
Dobro i stručno osmišljeni program omogućava polaznicima savladavanje brojnih tehnika potrebnih za izradu hrvatskih narodnih nošnji iz svih krajeva naše domovine, te nošnje Hrvata koji žive u susjednim zemljama: krojenje, šivanje, tkanje na različitim tkalačkim stanovima, sve vrste vezova, ukrašavanje, izrada tradicijskog nakita i oglavlja, održavanje nošnji, restauraciju i primjenu na sceni (odijevanje ansambala).
Paralelno će se održavati nastava za početnike i napredne polaznike. Početnici uče osnovne tehnike, a napredni polaznici biraju one tehnike koje smatraju važnima za svoj daljnji rad, pa tako primjerice mogu odabrati učenje izrade lepoglavske ili paške čipke, izradu čipke pomoću čunka (čunčanje), tkanje na tkalačkom stanu, zlatovez, različite vrste i načine ukrašavanja tkanina, izradu tradicijskog nakita, pletenje itd.
Uz svakodnevnu praktičnu nastavu polaznici će slušati i teorijska predavanja voditelja radionice prof. Josipa Forjana.
Hrvatska etnoriznica završava u subotu 27. srpnja u poslijepodnevnim satima tradicionalnom izložbom radova u reprezentativnoj izložbenoj dvorani Klesarske škole u Pučišćima. Svoje će radove izložiti svi polaznici i demonstratori a pritom će svi zajedno tijekom izložbe i izrađivati vezove, tkati, plesti, izrađivati čipke...
Ove godine očekujemo posebno atraktivnu izložbu i puno posjetitelja, s obzirom da slavimo jubilarnu desetu obljetnicu održavanja Radionice nošnji
/Srebrenka Šeravić - HMI/