PREMIJERA MAGELLIEVE PREDSTAVE „NJEGOŠ I JA“

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 18. srpnja 2013. - 22:00
Autor: 

Premijerni kazališni program Kotor arTeatra započeće 20. srpnja - subota u 21 sat u bazenu napuštenog kotorskog hotela "Fjord", autorskim projektom Paola Magellia „Njegoš i ja". To je priča o rediteljevom intimnom i stvaralački inspirativnom susretu sa velikim crnogorkim pjesnikom i geografsko-kulturološkim prostorom Crne Gore.

Dramaturg je Željka Udovičić, kompozitor Ljupče Konstantinov, scenograf Hans Georg Schafer, kostimograf Leo Kulaš, a producenti Janko Ljumović i Slobodan Božović.
U predstavi igraju Karmen Bardak, Aleksandar Radulović, Paolo Mađeli, Maja Pelević i Ljupčo Konstantinov.
Predstava je rađena u koprodukciji Međunarodnog festivala Kotor Art, Crnogorskog narodnog pozorišta i Kraljevskog pozorišta Zetski dom. Reprize kazališne predstave su 21. i 22. srpnja – čulo se danas na press konferenciji za medije.
Autor projekta i glumac u predstavi Paolo Magelli objasnio je da predstava sadrži autobiografski momenat, odnosno referiše na njegovo stvarno iskustvo, kada je kao mlad reditelj bio pozvan da prvi put režira u Crnoj Gori, na njegovu sliku o Crnoj Gori prije i nakon što ju je upoznao, i veliko, životno prijateljstvo sa Danilom Kišom. Predstava ipak nije dokumentaristička, nego „predstavlja raskorak između sjećanja i onoga što se dogodilo sa mnom i u meni u tih 40 godina koliko je prošlo od tada", objasnio je Magelli. Što se Njegoša tiče, smatra da ovaj projekat sadrži otklon prema elegijskom, rekvijemskom odnosu prema mrtvim pjesnicima, koji je karakterističan za jubileje. „Oni su i danas živi, puno življi nego što su bili u životu, naši su saputnici. Velika poezija ostaje, Njegoš se u predstavi javlja kao vampir života, dok materijalne egzistencije aktera putuju polako na drugu stranu." On je istakao i ravnopravnu saradnju, odnsono koautorstvo projekta sa dramaturškinjom Željkom Udovičić.
Direktor CNP-a i koproducent predstave Janko Ljumović podsjetio je na lucidnost i bitnost ideje da se teatarski segment Kotor art-a osmisli kao dijalog sa Njegoševim djelom, prelomljenim kroz različite autorske vizije i poetike. On je naglasio i pozitivnost okupljanja regionalne autorske ekipe, te spremnost CNP-a i festivala Kotor art da u umjetničkom smislu uvijek rizikuju i teže da svojoj publici ponude nešto novo, ovaj put ponovo kroz autorski projekat Paola Magellia u slavu 200-te godišnjice Njegoševog rođenja.