„SAN NA BOŽIĆ“ PREMIJERNO NA KOTOR ARTU

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 31. srpnja 2013. - 0:50
Autor: 

Predstava „San na Božić", autorski projekat Lidije Dedović, premijerno će biti izvedena 1. kolovoza, u okviru kazališnog programa Kotor arTeatra. Komad će biti izveden u formi procesije na različitim tačkama u gradu, počev od mosta na Tabačini, do diskoteke Maksimus. Koristeći motive Njegoševe proze kao polazišnu tačku, rediteljka sa autorskim timom, u ovom projektu preispituje savremene društvene nakaznosti i nepravde – priopćeno je jučer na konferenciji za novinare.
Predstava je rađena u koprodukciji Kotor arta, Zetskog doma sa Cetinja i Crnogorskog narodnog pozorišta.
Rediteljka i umjetnička direktorica Zetskog doma Lidija Dedović rekla je da je krenula od Njegoševe kratke i relativno rijetko tumačene proze „San na Božić".

- Ta priča je fantastična, vrlo inspirativna, prepuna slika koje mogu biti i teatarske i filmske i uopšte su vrlo potentan materijal za umjetničko građenje neke nove emotivnosti i duhovnosti u teatru – objasnila je Dedović.
Polazeći od fantazmagoričnih slika snolikih traganja pjesnika koji se u snu bori protiv nepravde i traga za pravdom, autorska ekipa u predstavi bavi se našom sadašnjicom.
Dedović je kazala da su predstavu radili vođeni motivom da „nepravdu ne možemo ubiti, a pravdu dokučiti ni u snu". Ona je naglasila važnost upravo kategorije sna, iracionalog stanja koje, ipak, onome koji sanja ukazuje na neke vrlo realne i jake probleme iz stvarnosti. Što se tiče vizure iz koje se njena predstava bavi Njegošem i njegovim djelom, Dedović smatra da Njegoša treba da posmatramo „kao fantastičnog pisca, genijalog poetu i stvaraoca, koji je za sobom ostavio književno djelo kakvo se nikada nije ponovilo u Crnoj Gori", te da zato treba da to ističemo, a zaboravimo na politiku, nacionalizam i predrasude koje nas odvlače od kvaliteta toga genija.
Autorski tim predstave osvrnuo se i na ambijent u kojem se izvedba dešava.
To su lokaliteti sna koji se kreće, jer je san pokretna priča – kazala je rediteljka. Ona je dodala da su eksterijer u kojem se odigrava biblijska scena postanka svijeta zamislili kao prostor pravde, a enterijer, diskoteku, kao carstvo nepravde. Kostimograf Kulaš dodao je kako je zanimljiv ulazak sna u realni prostor diskoteke, te, iako će kostim pri izvedbama u pozorišnim zgradama ostati isti, neminovno će se mijenjati scenografija, s obzirom da se u Kotoru koristi ambijent grada, što će u pozorištu morati biti nadomješteno nekim novim rješenjima.
U predstavi igraju Gorana Marković Mira Dobrković, Srđan Grahovac, Zoran Vujović, Ana Vučković, Bojana Malinovska, Gordana Mićunović, Karmen Bardak, Miloš Pejović, Petar Novaković, Momčilo Otašević, Aleksandar Radulović i Jovan Krivokapić. Scenografiju potpisuje Hans Georg Šefer, dok dramaturški tim čine Ljubomir Đurković, Lidija Dedovići Jelena Milošević.