TIVTU OTVORENA IZLOŽBA SLIKA SLOBODANA BOBA SLOVINIĆA

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 02. kolovoza 2013. - 12:03
Autor: 

Slobodan Bobo Slovinić je „familijarni lik" crnogorske likovne scene ne samo zbog toga što izlaže svoja djela već skoro pedeset godina, već zbog nekih drugih stvari oko kojih se on trudi da tu scenu u posljednje vrijeme što više drži na okupu, da gaji likovnu kritiku u dnevnoj štampi što je kod nas gotovo zamrlo, da bude prijatelj i podržavalac svih onih koji se bave ovim izazovnim umjetničkim poslom – čulo se preksinoć na otvaranju samostalne izložbe slika Slobodana Boba- Slovinića, akademskog slikara iz Budve, u galeriji srednjevjekovnog ljetnjikovca „Buća-Luković" u Tivtu.
Umjetnik se tivatskoj likovnoj publici predstavio sa 32 ulja na platnu iz ciklusa „Le Corps" (1998-2013) i „Mare Montenegro" (2001-2013). Ovo je inače, prva samostalna Slovinićeva izložba u Tivtu nakon pauze 11 godina, kada su njegova djela ovdje izlagana u sklopu kolektivne izložbe "Boje od Boke", a koja je kasnije prikazana i u Puli 2002-ge proglašena likovnim dogadjajem godine u Istri.

"Ova dva ciklusa prepoznatljivi su dio Slovinićevog stvaralaštva. "Le corps" je možda i najznačajniji dio njegovog stvaralaštva jer podrazumijeva ljudsku anatomiju –tijelo i jednu sukobljenost dinamike koja iz tog tijela prosto kipi i onih kaiševa, onih skela i veza oko tog tijela kojima se ono sputava. Ovdje se radi o samosvjesnom Ikarusu koji se ne zalijeće iako zna da je savršen i da zna da može da leti. On se ne zalijeće jer ipak zna da je to ipak samo jedan trenutak, da su to samo mogućnosti, da univerzum i ono što on jeste prema njemu, ma kako bio interesantna anatomski i bitan, nije kraj i nije konačno riješenje. Zbog toga taj Slovinićev ciklus i traje i dalje se razvija."- kazao je, otvarajući izložbu,profesor Neven Staničić, urednik programa u Centru za kulturu Tivat.
Govoreći o drugom Slovinićevom ciklusu "Mediteranske structure", on je istakao da ga karakteriše ista poetika, ali je u njegovom osnovi crtež i kolorit te "Mediteran, plavetnilo, topline i dinamika koja se prepoznaje i na ovim pejsažima".
Slovinić je istakao da u njegovom životu Budva, Tivat i Kotor, te Boka uopšte, igraju ogromnu ulogu,što se prepoznaje i u njegovom opusu.
S. Luković