FILMU „KALUP“ ZLATNA MIMOZA 27. HERCEGNOVSKOG FILMSKOG FESTIVALA

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 07. kolovoza 2013. - 16:16
Autor: 

Grand prix Velika zlatna mimoza 27. Hercegnovskog filmskog festivala – Monetenegro film festivala dodijeljena je filmu „Kalup", turskog reditelja Alija Ajdina, kome je pripala i Zlatna mimoza za najbolji scenario – saopšteno je danas na konferenciji za medije u Institutu „Dr Simo Milošević".
U obrazloženju odluke žirija koji je radio u sastavu: Nikola Ležaić, Labina Mitevska i Milica Piletić, navedeno je da film „Kalup" „više nego svedenim sredstvima priča o gubitku i nadi oca koji traga za nestalim sinom. Nenametljivo postiže visoku emotivnost lišenu patetike, sa čvrstim uporištem u društveno – političkoj stvarnosti Turske".

Zlatna mimoza za režiju dodjeljena je rumunskom reditelju Marianu Krisanu za film „Roker". Tihomir Stanić, za ulogu Anđelka u filmu „Falsifikator" reditelja Gorana Markovića, i Dan Kjorean, za ulogu Viktora u filmu „Roker", ravnopravno su podijelili Zlatnu mimozu za najbolju mušku ulogu. Ista nagrada za najbolju žensku ulogu pripala je Dari Džokić za ulogu Milice u filmu „Odumiranje", reditelja Miloša Pušića. Danijel Ćipri je dobitnik Zlatne mimoze za kameru za film „Salvo". Nagrada „Milan Žmukić", koju tradicionalno dodjeljuje Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival u saradnji sa Centar filmom Beograd, za ukupan doprinos Festivalu pripala je ove godine hrvatskom reditelju Vinku Brešanu. On se na Hrcegnovskom filmskom festivalu predstavio ostvarenjem „Svećenikova djeca". Nagrada se sastoji od festivalske statuete i slike – rad akademskog slikara Ljubisava Milunovića.
Tročlani žiri u slekciji dokumentarnog filma (Ruben Guzman, Ivica Vidanović i Ivan Salatić) donio je odluku da Gran pri dodjeli francuskom autoru Natanielu Kartonu za film „Sjećanja"
„Ovaj film je jako precizan u strukturi i koristi se filmskim jezikom na suptilan način kako bi se prenijela poruka gledaocu. To je dokumentarac koji nas podsjeća na ranjivost našeg postojanja, ali prije svega govori o bitnosti slike. Slike kao nečega što je vitalno za povezivanje sa sjećanjima. Onim sjećanjima koja nam daju smisao i snagu da idemo kroz život"obrazložio je Žiri odluku.
Specijalne nagrade dodjeljene su filmovima „Mauro u Kajeni", brazilskog autora Leonarda Muramateuša, i „Ja ubijam", Dejvida Vajta i Pola Vedela.
Žiri koji je radio u selekciji studentskog filma (Đorđe Stanojlović, diplomirani dramaturg, Anja Sekulić, studentkinja produkcije i menadžmenta i Jovana Bojović, diplomirani dramaturg) odlučio je da Gran pri- Nagradu za najbolji igrani studentski film u cjelini, dodjeli kratkom filmu „Bardo", rediteljke Marije Apčevske. U obrazloženju žiri je naveo da rediteljka „inovativnim postupkom, na specifičan i duhovit način uspijeva da se nosi sa kompleksnošću svevremene teme života i smrti, u ovako kratkoj igranoj formi". Gran pri – Nagradu za najbolji dokumentarni studentski film u cjelini, dobio je kratki filmu „Praznovanje", reditelja Dajana Javorca, dok je specijalna nagrada za najbolji koncept i realizaciju ideje u kratkoj dokumentarnoj formi pripala reditelju Stefanu Đorđeviću, za film „Putovanje". Nagradu fondacije „Živko Nikolić" za najbolju režiju žiri je dodjelio Ivanu Salatiću, studentu FDU Cetinje, za kratki igrani film „Intro".
Nagrade će biti dodjeljene na Kanli kuli večeras, nakon čega će publika imati priliku da pogleda još dva filma van konkurencije – „Kad svane dan" Gorana Paskaljevića i „Kongres" izraelskog reditelja Arija Folmana.