ZAVRŠNI PRESS KOTOR ART-A - DJELIMIČNI ODGOVORI NA PITANJA HONORARA I INSTITUCIONALIZACIJE FESTIVALA

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 15. kolovoza 2013. - 14:33
Autor: 

Danas je na terasi Pomorskog muzeja Kotor održana konferencija za medije povodom zatvaranja ovogodišnjeg Kotor Arta (1.srpnja do 16.kolovoza), koji je održan po peti put a bio je u cijelosti posvćen jubileju 200 godina rođenja Njegoša.
O realizaciji ovogodišnjieg festivala govorili su svi urednici segmenata njih šest - Festival pozorišta za djecu, Don Brankovi dani muzike, KotorArtTeatar, Festival klapskog pjevanja, KotorAPS i Pisanje grada.

Feastival je održan pod pokroviteljstvom UNECO-a, Ministarstva kulture Crne Gore koje je izdvojilo 320.000 € , Općine Kotor učestvovala sa 188.000 €, oko 120.000 € sponzori i reklame, donacija putem konkurasa od Europske komisije, tako da ukupan budžet koji je realiziran iznosi preko 700.000 € .

 Na pitanje Dux-a: Poreski obveznici koji finansiraju ovakve događaje imaju pravo znati koliki su honorari direktora festivala, izvršnog direktora festivala, koliko je koštao nastup Iva Pogorelića i premijera predstave "Njegoš i Ja" Paola Magellia dobili smo samo jedan odgovor.
"Predstava "Njegoš i Ja" i autorski honorar koštali su oko 50.000 eur-a, u tu cijenu je uključena je repriza u Podgorici koja će se odigrati uskoro.
Za ostala pitanja trebali bi ste se obratiti Ministarstvu kulture i Opštini Kotor"- kazao je Janko Ljumović.

Na festivalu Kotor Art 2013 održano je 125 programa i nastupili su umjetnici iz više od 30 zemalja. Svi plasnirani programi su održani imali smo tri premijere tri reprize, u svim segmentima iznjedrili smo kvalitet više kao i raznolikost koja je jedinstvena u regionu a možda i šire - kazao je koordinator festivala Kotor Art Petar Pejaković.
Na pitanje novinara Radio Dux-a kolika je dobit grada Kotora direktna i indirektna kroz kulturni turizam odnosno kroz Kotor Art dobiliili smo odgovor da takve izračune i analize nažalost u državi niko trenutno ne radi ali prema broju učesnika i broju posjetilaca svih segmenata profit sigurno nije zanemarljiv, jer se dobar dio vrati u sam grad kroz potrošnju posjetilaca turista a i samih učesnika.
Na naše pitanje da poreski obveznici koji finansiraju ovakve događaje imaju pravo znati koliki su honorari direktora festivala, izvršnog direktora festivala, koliko je koštao nastup Iva Pogorelića i premijera predstave "Njegoš i Ja" Paola Magellia dobili smo samo jedan odgovor.
"Predstava "Njegoš i Ja" i autorski honorar koštali su oko 50.000 eur-a, u tu cijenu je uključena je repriza u Podgorici koja će se odigrati uskoro.
Za ostala pitanja kao i konstataciju da festival treba institucionalizovati te prema tome da postane Javna ustanova ili NVO trebali bi ste se obratiti Ministarstvu kulture i Opštini Kotor"- kazao je Janko Ljumović.
"U toku listopada imamo namjeru organizovati raspravu na temu svrhe postojanja Kotor Arta i u razgovoru sa vama i svim zainteresovanima pretresti sva ova pitanja kako bi dokazali zašto treba Kotor Art, Kotoru sebi državi" - kazao je izvršni direktor Ratimir Martinović.
Kotor Art je od dobijenih sredstava kroz naplatu ulaznica koje su bile simbolične opredjelio 4.000 € za dječije odjeljenje Opšte bolnice Kotor.