PROSLAVLJEN SVETI ROK

Time to read
3 minutes
Read so far

Subota, 17. kolovoza 2013. - 10:55
Autor: 

Patron župe Donje Lastve sveti Roko jučer je proslavljen uz veliki broj vjernika koji se okupio ispred župne crkve, na lastovskoj rivi i na svetoj Misi, koju je predslavio kotorski biskup mons. Ilija Janjić uz koncelebraciju više svećenika iz Kotorske biskupije
Nakon mise počela je procesija svjetla. Ljudi su s upaljenim svjećama u ruci, za križem na čelu mimohoda, uz pjesmu i molitvu, krenuli u procesiju ulicama Donje Lastve, da bi na kraju došli opet u crkvu, gdje su pred oltarom ljubili svečeve moći.

U zabavnom dijelu programa nastupili su vokalno instrimentalni sastav "Lungo mare"
Sveti Roko, zaštitnik kožnih bolesti, uzor je sveca mučenika. Poznato je da je rođen 1295. godine na jugu Francuske od bogatih roditelja te da je odgajan u strogom kršćanskom duhu. Prema najstarijem Rokovu životopisu, roditelji su ga od Boga izmolili učinivši zavjet. Dulje su vremena bili bez poroda, a tako su željeli djecu. Molili su i zavjetovali se i Bog im je dao sina, koji će postati slavan svetac.
On je još prije nego je navršio 20 godina ostao bez roditelja. Što je tada učinio? Prodao je sva svoja dobra, a novac podijelio siromasima te se kao siromašan hodočasnik uputio prema Rimu. Kako se u to vrijeme hodočastilo pješačenjem, a vladale su razne bolesti među kojima i kuga, od koje je pomagavši gubavcima na koncu i sam obolio.
Povukavši se u pećinu, ozdravio je samo čudom i uz pomoć vjernog psa koji mu je donosio hranu, nastavio je činiti mnoga dobra djela, a nakon povratka u Francusku bio zatvoren gdje se nakon toga doznalo koliko su velika bila njegova djela, no za njegov ovozemaljski život prekasno. Preminuvši odano u Gospodinu 16. kolovoza 1327., bi od Gospodina odmah proslavljen raznim čudesnim znakovima. No Gospodin će svoga vjernog slugu proslaviti još i više jer će ga vjernici štovati kao malo kojeg sveca.
Naime, vjernici su svetog Roka držali za zaštitnika od kuge te mu se utjecali gradeći bogomolje njemu u čast. Samo u Italiji podignuto mu je u čast oko 3.000 crkava, kapela i oratorija. Štovanje se sveca proširilo praktično po cijeloj Europi. Na selima su ga seljaci zazivali u pomoć protiv bolesti domaćih životinja i u raznim prirodnim katastrofama. Sveti Roko je i zaštitnik hodočasnika. Svečevo su štovanje širili naročito franjevci i kapucini. Papa Grgur XIII. unio je ime Sv. Roka u Rimski martirologij, što je kasnije potvrdio i Urban VIII.
Kako je o proslavi Svetog Roka u Donjoj Lastvi pisao "Glas Boke" 1933. pročitajte u nastavku -
IZ BOKELJSKOG ZALIVA / DONJA LASTVA
Blagdan sv. Roka, pokrovitelja i zaštitnika Lastve, proslavljen je ovdje 16.o.m. na najsvečaniji način, kako se to od starine običava .
Već uoči tog dana čitavo se je mjesto okitilo zastavama, sagovima i zelenilom, a na večer su bile krasno rasvijetljene sve okolne kuće i obala. Već rano iz jutra vrvio je pobožni svijet iz svih susjednih mjesta, da se pokloni i pomoli sv. Roku. U 10 sati služena je pontifikalna misa, na kojoj je odlično pjevao mjesni hor .
Poslije podne je odasvud nadolazio silan svijet. Na obali je koncertirala vojna glazba Kraljevske Mornarice, pod dirigovanjem vrsnog kapelnika g. Ungera Maxa. Iza 6 sati na večer, uz pucnjavu prangija, obavljena je svečana procesija, uz učešće brojnog pobožnog naroda, mjesnih vlasti i korporacija. Poslije obavljenih crkvenih funkcija publika seje veselila i zabavljala, te seje šetala uz obalu i novosagradjenu novu obalnu cestu, gdje se odasvud pružaju krasni vidici, a raznolikost pejsaža upravo iznenedjuje .
Najljepši ures Lastve je divna i velika novosagradjena cesta. Tu počinje odlična dolina, koja je obrasla maslinovom šumom i bujnim vinogradima. Posjetioci u ovom kraju mogu da se odmore i po raznim ugostiteljskim radnjama, koje svojim zgodnim položajem i udobnošču pružaju gostima svu pažnju i privlačnost.
Ovogodišnja proslava sv. Roka imala je tu atrakciju što je po prvi put Hrvatski pjevački hor » Zvonimir » iz Mula ovdje javno nastupio, otpjevavši nekoliko biranih komada. Zbor je bio veoma srdačno dočekan i ispraćen od svih mještana i velike mase naroda, uz klicanje i sviranje vojne muzike, koja je ovdje koncertirala.
Uspješni pjevački zbor privukao je nepregledno mnoštvo svijeta, koje je prekrilo cijelu Lastovsku obalu i svi ko jedan su pjevače frenetički pozdravili poslije svake pjesme
O uspjehu zbora dovoljno je reći, daje priredba za naše mjesto bila pravi užitak, koji će ostati u uspomeni kod svih, koji su mu prisustvovali. Uskladjeni glasovi su odlični, tako da braća Muljani zaslužuju najbolju pohvalu, a pogotovo agilni i zaslužni dirigent g. Ivo Brkanović .
Kad su braća Muljani ostavljali naše mjesto nepregledna masa naroda ih je otpratila, a kad se brod odmicao čulo se urnebesno klicanje i pozdravljanje uz sviranje glazbe .
Poželjno bi bilo da naša bratska pjevačka društva češće obilaze sva bokeška mjesta, da pjesmom učvršćuju duhovno ujedinjenje jugoslovena .
Svečanost je potrajala u najboljem redu do zore .
H.P.D. » Zvonimir » Muo, priredjuje u nedjelju O3.o.m. koncert u Dubrovniku pred Dvorima. Tom prilikom priredjuje izlet parabrodom » Bistrica ». Polazak u 04. sata ujutru. Povratak iza koncerta. Cijena 25.din. za polazak i povratak iz Dubrovnika .
/Glas Boke 1933g./