VUKOVIĆ: „JADRAN“ DA SE PROGLASI POKRETNIM KULTURNIM DOBROM

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 20. kolovoza 2013. - 10:22
Autor: 

Komandant školskog broda „Jadran", poručnik bojnog broda Goran Pajović, otvorio je u nedjelju u Zbirci pomorskog nasljedja Porto Montenegra u Tivtu, izložbu pod nazivom „Jadran kroz vrijeme", posvećenu 80-toj godišnjici službe najvrijednijeg i najatraktivnijeg broda u floti Mornarice VCG. Postavku izložbe, čiji su autori umjetnik iz Bara Goran Grković, direktorica Pomorskog muzeja iz Kotora mr. Mileva Pejaković-Vujošević, kustos tog muzeja Ilija Mlinarević i kustos Zbirke pomorskog nasljedja Porto Montenegra Dražen Jovanović, čine fotografije, navigaciona oprema, predmeti sa broda, dokumenti, odlikovanja, umjetničke slike i tehnički nacrti koji svi zajedno, svjedoče o bogatoj i burnoj prošlosti jedrenjaka, koji je kao školski brod Kraljevske mornarice Jugoslavije, izgradjen 1933god. , u Njemačkoj. Poseban pečat izložbi dali su dokumenti i predmeti iz lične zaostavštine kapetana fregate Igora Perfiljeva, oficira Kraljevske mornarice Jugoslavije i kasnije JRM iz Tivta, koji je na „Jadranu" služio tridesetih godina prošlog stoljeća, a koje je za potrebe izložbe ustupila njegova kćerka - poznata umjetnica i pjesnikinja Maja Perfiljeva.

„Navršava se osam decenija od dana kada je „Jadran" upisan u Flotnu listu i od kada je započeo svoju misiju „škole pod jedrima". Nakon 22 medjunarodna i velikog broja krstarenja u teritorijalnim vodama, „Jadran" predstavlja najvrijedniju plovnu kulturno-obrazovnu institiciju - instituciju koja mlade pomorce uvodi u svijet mora, pružajući im prva znanja iz pomorstva i navigacije."-kazao je Pajović, poželjevši starom jedrenjaku još puno godina sretne plovidbe svjetskim morima.
Komandant Mornarice VCG, kapetan bojnog broda Darko Vuković, koji je i sam svojevremeno bio komandant „Jadrana", istakao je da taj jedrenjak za sobom ima bogatu povijest i simboliku, koja ga preporučuje da bude proglašen za pokretno kulturno dobro države.
„Nastavljamo da pričamo priču o „Jadranu" – pomorskoj i vojnoj povijesti i tradiciji našeg grada. Meni kao nekome tko je 37 godina u Tivtu, i koji sam odrastao uz „Jadran" i sa „Jadranom" je posebna čast biti dio proslave velikog jubileja tog broda. Veza „Jadrana" i Tivta traje dugo i ne karakterizira je samo to što je ovaj grad tom brodu prije 80 godina bio prva luka u domovini, već je Tivat uvijek bio i ostao „Jadranova" najmirnija i najljepša luka i jedno su sa drugim su srasli."- istakao je kustos Zbirke pomorskog nasljedja Porto Montenegra Dražen Jovanović naglašavajući da, posebno od kada je ovdje otvorena ta marina, „mnogi lijepi brodovi dolaze u Tivat, ali je „Jadran" bio i ostao daleko najljepši brod koji se vezao uz našu obalu."
S. Luković