ZLATAR-VIOLIĆ NAJAVILA IZGRADNJU MUZEJA PODVODNE ARHEOLOGIJE

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 22. kolovoza 2013. - 10:29
Autor: 

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić jučer je u gruškoj luci, na istraživačkom brodu Hercules, održala konferenciju za novinare govoreći o Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju iz Zadra i najavila izgradnju muzeja podvodne arheologije u Zadru.
Ministrica Zlatar Violić podsjetila je kako je Međunarodni centar osnovan 2007. godine, a od 2009. radi samostalno na projektima istraživanja podmorja uzduž cijelog Jadrana i to uz pomoć istraživačkoga broda Hercules.

Centar je orijentiran na nekoliko važnih istraživačkih, ali i edukativnih projekata pa je tako prošle godine tijekom srpnja i kolovoza brod Hercules proveo dva tjedna u istraživanju podmorja uz obalu Konavala.
Ministrica Zlatar Violić najavila je kako će uskoro u Zadru krenuti izgradnja muzeja podvodne arheologije, gdje su već dovršeni svi imovinsko-pravni odnosi. Također, dodala je, kako je orijentacija Ministarstva kulture i hrvatske Vlade prema Mediteranu, jer je ta baština neistražena, ovakvi programi su strateška odluka, jer se samo tako mogu realizirati i trebaju kontinuitet i sigurnost.
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju iz Zadra i američka RPM Nautička fondacija s ekipom stručnjaka i najsuvremenijom opremom za istraživanje podmorja ostvaruju projekt arheoloških istraživanja podmorja radi utvrđivanja potencijalnih lokaliteta na starim pomorskim trgovačkim putevima.
Kako je kazao Domagoj Perkić, inspektor za kulturu baštinu pri Ministarstvu kulture, nalazi prošlogodišnjih istraživanja podmorja konavolskoga akvatorija potvrdili su da morsko dno južnog Jadrana krije vrlo vrijedne povijesne tragove. Upravo ovaj dio Jadrana bio je plovidbeni put pa smo se zato odlučili za župski zaljev kao pogodno sidrište, jer se tu nalazi Epidaurum - današnji Cavtat, a potom slijedi Dubrovačka Republika, gdje su se nalazili važni pomorski putevi.
Ovaj projekt se financira sredstvima američke fondacije, a Ministarstvo izdvaja 80 tisuća kuna.