PREDSTAVLJENA KNJIGA "BAŠTINSKE TEME BOKE KOTORSKE"

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 24. rujna 2013. - 10:48
Autor: 

„Baštinske teme Boke Kotorske" naziv je knjige autora dr. Vinicija B. Lupisa, koja je prezentirana u ponedeljak u Domu kulture „Josip Marković" u Donjoj Lastvi.
Knjiga je objavljena u nakladi „Gospe od Škrpjela" i Instituta „Ivo Pilar", a prvi puta je predstavljena publici ljetos u crkvi na svetilištu „Gospa od Škrpjela".
O knjizi su govorili Ilija Janović-predsjednik Opštinskog odbora HGI i autor, dok je moderator večeri bila profesorica Ana Šarčević.

"Zahvaljujem doktoru Viniciju Lupisu na njegovom radu i bilježenju ovih fakata, kako povijesnih, tako i kulturnih, i dogadjaja koji ostavlja za neka naša buduća pokoljenja."
Ono što su naši djedi stvorili, ono što su naši oci nastavili raditi i ostavili nama da kolko tolko sačuvamo i zapišemo uradio je dr. Vinicije Lupis znanstvenik istraživač i predsjednika Instituta društvenih znanosti „Ivo Pilar", podružnica Dubrovnik.
U ovoj knjizi Lupis kroz autorske zapise obradio je zlatarstvo, kiparstvo, slikarstvo, arhitekturu, književnosti i veoma interesantne i značajne eseje koje je uspio sakupiti" – kazao je Janović.
"Danas kada vi sagledate cjelovitost baštine morate biti objektivni. Baština se sagledava u svom, ne trenutnom političkom trenutku, nego u onom razmišljanju vremena kad je nastala. Svakako pitanje autocenzure kod Hrvata jeste da sve što je van granica i medja se zaboravlja. Kniga jest odgovor na tu autocenzuru. Najveća opasnost danas je u otimanju memorije hrvatske baštine.
Ova je knjiga prilog poštovanju nacionalne baštinske cjelovitosti i sagledavanje Boke kotorske kao integralnog hrvatskog kulturnog i duhovnog prostora, koji se sada nalazi izvan granica Hrvatske, poštujući pri tom državu Crna Goru koja je hrvatskoj manjini obezbijedila sva prava " - kazao je dr. Vinicije Lupis.
Knjiga je kapitalno djelo koje obrađuje dvaesetogodišnje Lupisovo istraživanje kulturne baštine Crne Gore, posebno Hrvatske kulturne baštine. Knjiga je riznica povjesti, povjesti arheologije, povjesti književnosti i zbirke eseja.
Recezenti knjige su eminenti stručnjaci dekan likovne akademije u Splitu dr. sc. Branko Matulić i dr.sc. Hrvojka Mihanović Salopek.
Knjiga "Baštinske teme Boke kotorske" izašla je u nakladi "Gospa od Škrpjela" i Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar" na 436 strana, obrađuje teme iz Bokeljske kulturne baštine sa 160 priloga i fotografija.
O manjim mjestima Boke kotorske se manje piše i zna tako da posebna vrijednost ove knjge to što je autor značajni dio posvetio Lepetanima, Gornjoj i Donjoj Lastvi, Tivtu, ne zaobilazi Perast i Kotor ali posebno je značajno što su neke teme po prvi puta obrađene i opisane.U muzičkom dijelu programa nastupila je klapa Veterani Vazda mladi.
Na kraju književne večeri mještani su uručili poklone kao izraz zahvalnosti za sve što je uradio za župu i njih osobno, lastovskom župniku don Dejanu Turzi, koji odlazi na službu u Sutomore.
U ime Hrvatskoog nacionalnog vijeća Crne Gore, Predsjednik Zvonimir Deković župniku don Dejanu Turzi uručio je ček na 2000€ kao izraz zahvalnosti na vjerničkoj, kulturnoj, ekumenskoj, nacionalnoj razini tijekom obnašanja službe upravitelja župe Sveti Roko u Donjoj Lastvi. Tijekom svoga mandata poduzeo je niz akcija od kojih su neke snažno doprinjele afirmaciji naše vjerničke i etničke samobitnosti. Posebno mu se zahvaljujemo na svemu što je uradio prilikom obilježavanja 600-te obljetnice crkve Blažene djevice Marije u Gornjoj Lastvi- kazao je Deković.