NOVI STANOVNIK JEDNOG MANDRAĆA – „ZLATNA RIBICA“

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 26. rujna 2013. - 11:21
Autor: 

U našu redakciju je stigao e-mail Zorana Nikolića, našeg suradnika sa Prčanja koji kaže da se već izvjesno vrijeme u jednom od mandraća u ovom naselju nalazi neobična ribica, „koja izgleda kao da je utekla iz nekog tropskog akvarijuma, prava pravcata zlatna ribica koja ispunjava tri želje", navodi Nikolić.
Mještani, kaže Nikolić, znaju o kojoj je ribi riječ, lokalni naziv je guljoč ili golok, velika je atrakcija kako za mještane tako i za brojne turiste i prolaznike.

Traženo je mišljenje od stručnjaka iz Instituta za biologiju mora u Kotoru, od dr, Vesna Mačić, znanstvene saradnica u laboratoriji za opštu biologiju:
Dobar dan Zorane,
nije da se bavim ribama pa vam ne mogu baš u potpunosti odgovoriti, ali evo bar ono štoznam. Na fotografijama koje ste poslali neću reći 100% jer nevidim baš sve detalje, ali rekl abih 99% je riba Parablenniuspilicornis poznata i kao "afrička babica".
Ako imate još nekih fotografija i ako je leđna peraja jedna cijelom dužinom leđa , onda je t ota ribica. Obično je kako i vi kažete smeđe boje, nekada može da bude i sa dvije bočne tamne pruge, a ovo je "zlatna" ili žuta forma. Češća je u zapadnom Mediteranu, a zašto se javlja ova "zlatno-žuta" forma meni nije poznato, tj. U literatura kojom ja raspolažem piše da je ova žuta forma rijetka, da izgled anije povezana sa polom i da nij epoznato zašto se javlja.
Meni nije poznat lokalni naziv, ali jeste u pitanju gujoč ili guljoč, samo što njih ima 20-tak vrsta. U literatura za Hrvatsku i Sloveniju oni sve te guljoče nazivaju babice, pa za neke imaju još poseban naziv, ali za ovu nisam našla ime kod njih-možda ga vi krstite u "zlatni gujoč" U još jednoj knjizi sam evo sada našla da je žuta boja možd apovezana sa razmnožavanjem.U prilogu su vam strane iz knjige pa da vidite kako izgledaju ostale forme ove iste vrste (znači njene braće i sestre-sigurno ih ima u okolini samo nisu tako "zlatni")Takođe u prilogu "drug avrsta" vam je slika i tekst njene rodice, tj. drugevrste -"bijelog guljoča" kojeg lako možete da pomiješate sa prugastom formom "zlatnog guljoča"