ARHITEKTONSKA RADIONICA I AKCIJA “IZLAZ ZA ZALAZE”

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 27. rujna 2013. - 10:28
Autor: 

U periodu 27-29. rujna 2013. u selima Mali i Veliki Zalazi nevladina organizacija Expeditio organizira arhitektonsku radionicu u okviru projekta "Valorizacija ruralnog nasljeđa u Crnoj Gori – pilot područje Zalazi".
Kao dio radionice, 29. rujna, nedelja planirana je akcija "Izlaz za Zalaze" koja se organizuje u saradnji Planinarskog kluba Vjeverica iz Kotora (www.vjeverica.org), Projekta Zalaz (www.zalaz.me) i NVO Expeditio.

Arhitektonska radionica i akcija "Izlaz za Zalaze" se realizuju u okviru projekta "Valorizacija ruralnog nasljeđa u Crnoj Gori – pilot područje Zalazi", koji ima za cilj unapređenje zaštite i valorizacije ruralnog nasljeđa u Crnoj Gori. Projekat finasira Fondacija Hedley Trust iz Velike Britanije.
Iako ruralno nasljeđe Crne Gore na najbolji način odražava izuzetnu vrijednost predjela Crne Gore i iako je veoma značajno i raznovrsno, ono, nažalost, još uvijek nije adekvatno tretirano i zaštićeno. Vrijednosti i potencijali ruralnog nasljeđa i autentičnog kulturnog pejzaža u Crnoj Gori još uvijek nijesu u dovoljnoj mjeri prepoznati. Na zvaničnoj Listi zaštićenih kulturnih dobara upisano je samo jedno selo i par pojedinačnih objekata koji imaju memorijalni karakter. Ovo nasljeđe je trenutno pod velikim rizikom: sa jedne strane, zbog propadanja velikog broja napuštenih sela, a sa druge strane, zbog ekstremno ubrzane i nekontrolisane urbanizacije koja uništava veliki dio vrijednog ruralnog nasljeđa i pejzaža.
Zalazi su pilot područje koje se obrađuje u okviru projekta "Valorizacija ruralnog nasljeđa u Crnoj Gori". Zalazi su niz od četiri sela koja se nalaze na planinskom platou iznad Boke Kotorske. Područje se nalazi u bafer zoni Kulturno-istorijskog i prirodnog područja Kotora upisanog na UNESCO-vu Listu svjetskog nasljeđa, i u blizini Nacionalnog parka Lovćen. Sela su sada napuštena i nisu zaštićena na nacionalnom nivou iako posjeduju vrijednosti i potencijal za valorizaciju. Već je prepoznat potencijal ovog područja posebno vezano za nove grane turizma, kao što su planinarenje, slobodno penjanje, ruralni i eko turizam.
Cilj arhitektonske radionice je da se istraži i mapira ruralno nasljeđe u zoni Zalaza, kao i da se da primjer mogućeg modela zaštite i valorizacije ruralnog nasljeđa generalno, i to kroz: istraživanje, mapiranje, snimanje, prikupljanje dokumentacije, analizu, definisanja smjernica, prezentovanje i promociju.
Učesnici/ce radionice biće studenti arhitekture i arhitekti iz Crne Gore, Srbije i Francuske.
Akcija "Izlaz za Zalaze", planirana za nedjelju 29. septembra 2013, otvorena za sve koji su zainteresovani da doprinesu očuvanju sela Zalazi, kao i da se uključe u diskusiju o vrijednostima, ali i budućnost ovih sela.
U okviru akcije "Izlaz za Zalaze" planirano je da se učesnici/ce simbolično uključe u proces očuvanja Zalaza i iznesu do sela Mali Zalazi po jedan crijep ("tiglu") za održavanje jedne od rijetkih pokrivenih kuća, koja je mjesto okupljanja planinara. Oni koji budu zainteresovani moći će da se uključe i pomognu oko arhitektonskog snimanja objekata u selu, sađenja sadnica bora ili pripreme hrane. Takođe, svi učesnici su pozvani da se uključe u diskusiju koja će biti organizirana na gumnu u Malim Zalazima i kroz koju će se sagledati vrijednosti i potencijali sela u zaleđu i dati vizija njihovog razvoja.
Pješačenje do Malih Zalaza organizira Planinarski klub Vjeverica. Okupljanje je predviđeno u 8 sati ispred glavne pošte u Kotoru, i u 8,30 na ulazu u naselje Sveti Stasija u Dobroti u nedelju 29.rujna.