DUBROVAČKI LINĐO ZA GUINNESSOVU KNJIGU

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Nedjelja, 06. listopada 2013. - 20:15
Autor: 

Na dubrovačkom Stradunu danas se zaplesao najveći linđo, čime je ovaj drevni ples dubrovačkoga kraja ušao u Guinnessovu knjigu rekorda.
Linđo je plesalo više od 270 plesača, a bilo je potrebno najmanje 250 za ulazak u Guinnessovu knjigu rekorda, potvrdio je javni bilježnik, koji je nazočio obaranju rekorda i službeno formalizirala broj plesača.
Ovim događanjem završeno je obilježavanje 10. obljetnice UNESCO-ve konvencije o nematerijalnoj kulturnoj baštini i svjetske konvencije Međunarodne mreže gradova i čuvara nematerijalne baštine - ICCN u Dubrovniku.

Skup se od 2. listopada održavao pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Iva Josipovića, UNESCO-a, Regionalnog ureda UNESCO Venecija, te hrvatskog povjerenstva za UNESCO.
Tema skupa bila je "Mladi u očuvanju nematerijalne kulturne baštine" a okupilo je predstavnike 40 gradova svijeta i 24 zemlje.
Kako je istaknula autorica programa i voditelj projekta Vinka Ljubimir, cilj manifestacije je upoznati i osvijestiti mlade ljude o važnosti očuvanja izvorne kulturne baštine te ukazati na načine na koje mladi mogu izgraditi svoju budućnost kroz njeno očuvanje.