TIVATSKI TURISTIČKI POSLENICI ZADOVOLJNI SEZONOM, GOSTI JOŠ ZADOVOLJNIJI TIVTOM

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 14. listopada 2013. - 17:52
Autor: 

Protekla turistička sezona u Tivtu bila je jedna od najuspješnijih, a utisci gostiju iskazani u tradicionalnoj anketi koju sprovodi lokalna Turistička organizacija, pokazali su da su posjetioci najmanje bokeljske općine nadprosječno, odnosno više nego zadovoljni turističkom ponudom Tivta – priopćeno je danas na konferenciji za novinare Turističke organizacije Tivta.
„Tivat se kada su u pitanju efekti turističkog ljeta 2013, zaista ima čime pohvaliti"- nije krila zadovoljstvo direktorica TOT-a Bernarda Moškov, posebno ukazujući na činjenicu da ovaj grad ima najbolji omjer stranih gostiju u odnosu na domaće i turiste iz zemalja regiona u cijeloj crnogorskoj turističkoj privredi, posjeta uprkos tome što još nema novih velikih luksuznih hotela je odlična, a utisci gostiju jako dobri što potvrđuje i ukupna prosječna ocjena 4,25 koliko su gosti dali Tivtu, odgovarajući na čak 29 pitanja o svim aspektima ovdašnje ugostiteljske ponude.

Anketa sprovedena na našem, engleskom i ruskom jeziku obuhvatila je 1.630 turista koji su tradicionalno dobre ocjene dali najbitnijim segmentima ponude: ljepota prirode i okruženja (4,64), kvalitet usluga u smještajnom objektu (4.48), ljubaznosti osoblja (4,56), kvalitet hrane (4,40), kao i novima kategorijama: sigurnost (4,52), „vrijednost za novac" ukupnog boravka (4,41) ili tišina i mir (4,41). Istovremeno, iz Tivta je na turistički telefon 1300 Montenegro col centra ovog ljeta stiglo ubjedljivo najmanje primjedbi posjetilaca (5,5 posto). Gosti koji su ljetos boravili u tom gradu mogli su da uživaju u izuzetno bogatoj ponudi raznovrsnih dešavanja – kulturnih, zabavnih, sportskih i rekreativnih koje su priredjivali kako Turistička organizacija, tako i Centar za kulturu, Porto Montenegro i brojni drugi subjekti.
Posebno osvježenje u ponudi bila je prva tivatska „Motorijada" koja je u grad na početku sezone dovela par tisuća bajkera i oživjela do sada zapušteni atraktivni kompleks Župa, upečatljiv je bio niz manifestacija posvećenih 80-toj obljetnici školskog broda „Jadran", a grad je u podmornici „Heroj" dobio novu jedinstvenu tursitičku atrakciju koja je za manje od tri mjeseca privukla preko 5 tisuća posjetilaca. Nešto slabiju ocjenu u kategoriji „bogatstvo sportskih sadržaja" u TO Tivat tumače činjenicom da su mnoge ovosezonske novosti u toj kategoriji krenule dosta kasno –u srpnju ili kolovozu, ali je i tu ponuda obogaćena žičarom na skijanje za vodi, stijenom za free climbing i aquafly jetom.
„Posebno nas raduje što i u uslovima smanjenih hotelskih kapaciteta iz godine u godinu bilježimo dobru posjetu i broj noćenja što svjedoči da je bolja i evidencija gostiju, ali i posjećenost u pred i pod sezoni, pa Tivat polako postaje cjelogodišnja turistička destinacija.". kazao je gradonačelnik i predsjednik TO Tivta Dragan Kankaraš. Prema zvaničnoj statistici MONSTATA, tu općinu je u periodu od 1.siječnja do kraja kolovoza posjetilo 36.222 turista, što je 2,74 posto više nego lani, a ostvareno je 322.1340 noćenja. Za tri ljetnja mjeseca glavne sezone, u Tivtu je boravilo 28.412 gostiju, a ostvareno je 274.913 noćenja.
Kankaraš je dodao da Tivtu nedostaju veći luksuzniji hoteli najavljujući da će problem dogodine biti ublažen otvaranjem novog „Regent Porto Montenegro" hotela kategorije pet zvjezdica. Privodi se kraju administrativna procedura za početa rekonstrukcije i dogradnje hotela „Palma" koja će vjerovatno početi dogodine, pa će i taj hotel imati četiri zvjezdice, kao i hotel „Pine" čija 1,8 miliona eura vrijedna rekonstrukcija počinje krajem ovog mjeseca.
TIVĆANI HOĆE TAKSU OD JAHTAŠA
Komentirajućii činjenicu da je Tivat ove godine posjetilo i nekoliko tisuća turista na jahtama koji nisu uvedeni u zvaničnu statistiku, niti su ti gosti platili takse koje plaćaju svi drugi turisti, Kankaraš je kazao da je „sazreo stav da se počne naplaćivati boravišna taksa od turista na jahtama".
„Eliminisanje naplate te takse nije nešto na čemu se može graditi tzv. prijateljsko okruženje za razvoj jahtinga."- prokomentarisao je Kankaraš prema čijoj računici Tivat godišnje od jahtaša na ime boravišne takse, može naplatiti i blizu 100 tisuća eura. Inače, prema podacima Porto Montenegra, u tu elitnu tivatsku marinu od početka godine do kraja speptembra uplovilo je 1.680 jahti, od čega njih 1.221 u sezoni od 1.lipnja do 1.rujna. U ta tri mjeseca lani,u Porto Montegro su uplovile 744 jahte. Za luksuzna plovila su se ove godine u Tivtu prosječno zadržavala 33 dana.
S. Luković