KANKARAŠU ZELENI KARTON ZA „BREND NEW TIVAT“

Time to read
3 minutes
Read so far

Subota, 26. listopada 2013. - 10:56
Autor: 

Nakon duže rasprave, odbornici u SO Tivat, većinom glasova juče su dali podršku predlogu odluke o osnivanju preduzeća „Brend New Tivat" i ulasku u zajedički posao po tom pitanju Općine Tivat sa prije tri mjeseca formiranom novom firmom „Aster Communications".
Inicijator te odluke i ulaska u posao „brendiranja Tivta" je gradonačelnik Dragan Kankaraš (DPS) koji je za to juče dobio zeleni karton odbornika jer su po prvi put na jučerašnjoj sjednici lokalnog parlamenta za tu i druge odluke, oni glasali pokazivanjem zelenih, žutih i crvenih kartona, umjesto uobičajenim dizanjem ruku.

Prema odluci, Općna Tivat će u novoj zajendičkoj firmi sa „Aster Communicationsom", imati "učešće od najmanje 30 posto" pri čemu se "Opština obavezuje da novoosnovanom preduzeću za njegove potrebe ustupi na korišćenje odgovarajući poslovni prostor ."
"Zadatak novoosnovanog preduzeća je da kreira prepoznatljivi brend Tivta kao općine u sklopu strategije održivog razvoja grada koji će se bazirati na dosadašnjem razvoju grada, bogatom kulturno povjesnom nasljeđu, sadašnjem investicionom zamahu i potencijalima Općine, da ga implementira, dograđuje i da vrši evaulaciju njegove realizacije koji je kontinuiran posao."- stoji u odluci. Odbornici i vlasti i opozicije podržali su namjeru da se Tivat brendira jer kako je kazao Kankaraš "ako ovoga ne bude, neće biti ni Tivta" aludirajući da veliki starni investitori promovišu samo svoje projekte pa skoro da pored imena Porto Montenegra, Luštica Bay ili Boke Golf, nigdje više ni i ne stoji riječ Tivat.
"Nije sporno da nam treba brendiranje ali su uslovi ovog ugovora vrlo problematični – da li je mouće da se ne zna koliki će biti udio Opštine - 30, 49, 51 ili 70, 80 posto. Mnogo je bolje bilo raspisati javni konkurs gdje bi se javilo nekoliko možda ijačih marketinških firmi, a ne ovako sa neafirmisanim partnerom praviti firmu koja će dugo godina isisavati novac iz Tivta."- smatra Miomir Abović (HGI), dok je Dubravka Nikčević (DPS) podržala inicijativu Kankaraša i ideju brendiranja Tivta.
" Nikad ne obećavaj previse, ali nikad i nemoj dati manje od obećanog. To je ono što razlikuje brending od političara."- poručila je odbornica DPS, dok je njen stranački kolega Siniša Kusovac kazao da će Tivat "dobiti oživljeni, jedinstveni i medjunarodno priznati brend na bazi emocije i povjerenja". Ideju Kankaraša podršao je I Neven Staničić (LIGA) ističući da se "firma koja radi brending ne dobija na tenderu, isto kao što na tenderu ne birate režisera za pozorišnu predstavu". On je medjutim upozorio da će gradonačelnik lično biti odgovora za uspjeh ili neuspjeh koncepta za koji se opredijelio.
Kankaraš je naglasio da će osnivački ulog Općine Tivat u firmi "Brend New Tivat" biti 1 euro, da će novoj firmi lokalna uprava ustušiti jednu kancelariju u staroj zgradi Opštine i da će "nas sve ovo koštati koliko i jedan klub odbornika".
"Vjerovatno ima boljih od "Aster Communicationsa", ali smo se mi pokušali naći optimalnu mjeru da dobijemo najviše pod postojećim uslovima."- kazao je Kankaraš na što je Mirko Metikoš (Nova) konstatovao da "način na koji se odniva ovo preduzeće nije najsrećniji jer to radimo sa firmom koja je osnovana tek prije tri mjeseca".
Dosta rasprave vodilo se i o informaciji o ostvarenju budžeta opštine za devet mjeseci, pri čemu je opozicija žestoko kritikovala činjenicu da je do sada realizovano samo 23,08 odsto od svih kapitalnih izdataka u izgradju nove i održavanje postojeće komunalne infrastrukture i objekata, planiranih na ukupno 7,72 miliona eura.
„Budžet ste lani kada smo ga usvajali nazvali kapitalnim i investicionim, a pojavljujete se sa ovako poražavajućim podacima o neinvestiranju u lokalnu komunalnu infrastrukturu i to samo dva mjeseca prije kraja godine. Ko je kriv što je Direkcija za investicije i razvoj relaizovala samo 13,36 odsto svojih planova."-pitao je Vlado Arsić (PzP) dok je Miomir Abović (HGI) ukazao na najeklatantnije primjere gdje nisu ostvareni planirani prihodi, ili su rashodi daleko manji od predvidjenih za ovo doba godine.
„Imamo i niz vrlo slabo nespecifikovanih i nepreciznih budžetskih stavki gdje je plan budžeta povećavan mimo onoga što su odbornici usvojili lani. Skoro pola miliona eura je ovako promijenjeno bez odluke parlamenta."-siatako je Abović pozivajuči opštinare da više novca izdvoje za sanaciju škole u Donjoj Lastvi.
"Ukupno ste za pomoć školama za cijelu godinu opredijelili 5 tisućaa eura, a 8 tisuća eura dajete UBNOR-u. Pa zar je logično da se više ulaže u prošlost nego u djecu koja su naša budućnost."- pitao je Abović.
Kankaraš je pojasnio da su kapitalni izdaci ostvareni u relativno niskom iznosu „jer preko 3 miliona eura opredijeljenih u bdužet za izgradnju kanalizacije nije ni trošeno zbog toga što su korištena kreditna sredstava", a neke investicije kasnile su zbog nepovoljnih vremenskih uslova i dugotrajen administrativne procedure. On je poručio da su preraspodjele unutar budžeta vršene po zakonu koji gradonačelniku daje za pravo da pojedine stavke i bez odluke parlamenta povećava za do 10 odsto, a na svoje diskreciono pravo pozvao se i kada ga je Neven Staničić (LIGA) pitao kako je mogao dati 252 tisuće eura opštinskog novca za završeta rekonstrukcije vrtića što je bila obeveza Direkcije javnih radova.
„To je bio džentlmenski sporazum sa DJR koja je kasnila sa opremanjem vrtića i taj smo novac dali da bi dobili opremljen objekat za našu djecu. DJR će nam to vratiti na drugim nekim investicijama koje bi inače, mi sami morali relaizovati."- objasnio je Kankaraš na što je Vladi Arsić (PzP) reagovao tvrdnjom da gradonačelnik "ne može praviti džentlmenske sporazume na nepisano, sa novcem poreskih obveznika".
„Kako se neko mmogao usuditi da ovako pokriva promašaje i nerad DJR koja je tri godine kasnila sa radovima i našu djecu držala u neuslovnoj šupi, a onda im isporučila objekat u kome ima niz tehničkih nedostataka i manjkavosti. Tu nema i ne smije biti nikakvih džentlmenskih sporazuma."- poručio je Arsić.
Siniša Luković