MORSKE KORNJAČE U ZALJEVU

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Nedjelja, 27. listopada 2013. - 18:31
Autor: 

Želio bih da sa vama podjelim jedno prelijepo iskustvo koje me ostavilo bez daha kada sam ispred naše ponte jedno jutro ugledao malu morsku kornjaču. Kretala se veoma lagano veoma blizu obale i nije obraćala pažnju na to što sam bio u neposrednoj blizini. Graciozno se okretala i tražila nešto za doručak.
Neposredno prije toga ribari su na ponti izalali mrežu pa je sitne ribe bilo u izobilju te je privučena lakim plijenom išla od sardele do jembrege i sladila se.
Odmah sam otrčao po kameru i počeo snimati a ona je kao da je znala pozirala i prolazila baš veoma blizu. Na moj pokušaj da je dodirnem zmahnula je prednjim perajima tako jako i brzo da je bilo nemoguće taknuti je - piše nam naš suradnik Zoran Nikolić.

Zahvaljujući ljubaznom osoblju Instituta za bioligiju mora u Kotoru dr. Vesni Mačić i njenom kolegi Mirku Đuroviću saznao sam da je baš u svrhu očuvanja morskih sisara i kornjača osnovana i posebna udruga pod nazivom NETCET. Te je tako i Crna gora pored Hrvatske, Italije, Slovenije i Albanije njihov ravnopravni član .
Mreža za očuvanje kitova i morskih kornjača u Jadranu (NETCET) je projekt započeo je u listopadu 2012. i traje do rujna 2015. Glavni cilj NETCET projekta je razviti zajedničku strategiju zaštite skupine kitova i morskih kornjača u Jadranu kroz regionalnu suradnju ( pan-Jadranska suradnja).
Zoran Nikolić
Postupanje s morskim kornjačama
Zaštita morskih kornjača