Svjetionik – novo obilježje Luštice Bay

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 20. srpnja 2020. - 16:44
Autor: 

„Novi grad na Jadranu Luštica Bay dobio je novo arhitektonsko obilježje - svjetionik na zapadnom lukobranu u marini u Marina naselju u uvali Trašte, na tivatskom dijelu poluostrva Luštica. Jedinstveno arhitektonsko zdanje zvanično je otvoreno tokom vikenda, a objekat koji oblikom podsjeća na klasični stari svjetionik unikatna je građevina te vrste na Luštici i šire.  Na vrhu glavnog lukobrana dužine 400 metara podignut je svjetionik kao valjkasta struktura visine 25,5 metara iznad  mora, odnosno 19,25 metara iznad šetališta na lukobranu. Dizajn i projekat svojevrsnog novog obilježja ovog područja potpisuju arhitektonski biroi „AIM Studio“ i „Studio K“ iz Podgorice“.

Svjetionik nema primarnu funkciju da bude orijentir u navigaciji brodova već ovo arhitektonsko i estetsko obilježje služi kao multifunkcionalan objekt i nova atrakcija u ponudi Luštice Bay. Na višim etažama objekta od 202 kvadratna metra bruto površine smješten je poslovni i kancelarijski prostor za menadžment i osoblje marine Luštice Bay, dok je na prvom katu  terasa – vidikovac za posjetitelje.

„ U prizemlju je smješten ugostiteljski objekt s terasom na dijelu glave lukobrana zapadno od svjetionika sa radnim vremenom svakog dana od 17 časova. Privatni operater ugostiteljskog objekta je ugledna ugostiteljska i preduzetnička tivatska porodica Kaluđerović. Izgradnja objekta je trajala šest mjeseci, u vrlo izazovnim vremenskim i prostornim okolnostima, na poziciji veoma izloženoj udarima jakog južnog vjetra i morskih talasa, zbog čega su prilikom gradnje primijenjene posebne metode i materijali otporni na uticaj morske vode i soli.Pored svjetionika, ovogodišnja ponuda Luštice Bay uključuje i tri uređena kupališta – atraktivnu plažu hotela Čedi, potom Velju Špilju sa klubom „21 Beach club“ i Almara by Luštica Bay, čime je upotpunjena ponuda posjetiocima koji traže uređene i bezbjedne plaže na otvorenom moru i van gradske vreve. U šoping zoni, na šetališnom dijelu Marina naselja, tokom sedmice biće otvoren i kafić za brodsku posadu „Propela Luštica“ što je ujedno i druga lokacija ovog popularnog kefea sa tivatskih Pina. Uspostavljanjem dodatnih uređenih plaža te nastavkom partnerstava sa domaćim ugostoteljima, Luštica Bay je dala još jedan impuls afirmaciji ugostitelja Tivta i šireg područja koji su kroz saradnju sa Lušticom Bay dobili novu platformu za predstavljanje međunarodnoj klijenteli“ – navodi se u priopćenju.