KAMEN-TEMELJAC ZA OBJEKTE TURISTIČKOG RESORTA LUŠTICA BAY

Time to read
3 minutes
Read so far

Subota, 18. svibnja 2013. - 19:15
Autor: 

Izvršni ravnatelj egipatsko-švicarskog konzorcijuma „Orascom Development" Gerhard Nislejn, ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović, gradonačelnik Tivta Dragan Kankaraš i izvršni ravnatelj belgijske gradjevinske kompanije „Besix" Lukas Konings, položili su danas kamen temeljac za prvih deset objekata novog turističkog resorta Luštica Bay koji se gradi na tivatskom dijelu poluostrva Luštica. Riječ je o prvih deset zgrada sa ukupno 72 lukuszna apartmana ukupne površine 8 tisuća kvadrata, koje se grade na super-atraktivnoj lokaciji u blizini buduće marine kompleksa Luštica Bay, istočno od uvale Oblatna. Posao gradnje tih objekata vrijednih oko 25 miliona eura, dobila je belgijska gradjevinska korporacija sa kojom je „Orascom" već saradjivao na izgradnji prestižne turističke destinacije „Andermatt Swiss Alps" u Švicarskoj.

„Naš godišnji promet je 2,5 milijardi eura i imamo 20 tisuća zaposlenih. Velika nam je čast što smo izabrani da sa „Orascomom" budemo partneri i na projektu Luštica Bay i da možemo raditi u ovoj predivnoj zemlji i medju vrlo gostoljubivim ljudima. Uskoro osnivamo našu podružnicu u Tivtu odakle ćemo voditi radove na kojima ćemo maksimalno angažovati domaću radnu snagu i izvodjače. Trudićemo se da kvalitet zaista postane prvo i glavno obilježje i karakteristika kompleksa Luštica Bay jer ovaj divan prostor zaista zaslužuje samo prvoklasni kvalitet."- istakao je Konings.
Prvi čovjek „Orascoma" Gergard Nislejn izvinio se tivatskoj i crnogorskoj javnosti „jer ste dugo čekali ovaj trenutak", podsjećajući da je ta kompanija 2009 sklopila ugovor sa Vladom Crne Gore o dugoročnom zakupu oko 7 milion kvadrata zemljišta na Luštici i izgradnji čitavog jednog novog turističkog grada na tom području, vrijednosti preko milijardu eura.
„Trebalo nam je dosta duže vremena od očekivanog da dodjemo u ovu poziciju jer se od 2009 do danas u svijetu u ekonomiji puno toga izmijenilo i dogodilo, posebno u uslovima finansijske krize. Zbog toga vam se još jednom svima izvinjavamo. Podrška koju u Crnoj Gori dobijamo je izvanredna i nije nešto što doživljavamo na drugim lokacijama gdje ulažemo. Saradnja, pomoć i podrška koju ovdje dobijamo od vaše Vlade i lokalne zajednice je daleko iznadprosječna i nada se da će se ona održati i u narednih 10 godina koliko će nam trebati da kompletiramo cijeli projekat Luštica Bay."- kazao je Nislejn posebno pohvalivši lokalni „Orascomov" tim - firmu „Luštica Development" i njenog direktora Semjuela Mejera za koga je rekao da je ovaj na svoju ruku, počeo sa kopanjem temelja prvih objekta kompleksa Luštica Bay i prije nego što je bord direktora „Orascoma" dao zeleno svjetlo za početak gradnje u Crnoj Gori.
Prvi objekti „Luštica bay" biće korisnicima predati na upotrebu u siječnju 2015, a Nislejn je za ljeto te godine najavio početak prve prave turističke sezone u tom kompleksu.On je naglasio da je služba prodaje „Luštica Developmenta" lani već prodala 55 apartmana „iako u tom trenutku ni brošure nismo imali", a ove godine prodato ih je još 12.
„Luštica Bay je izuzetno važan projekat za Crnu Goru i unapedjenje naš opšte turističke ponude. To je projhkat koji treba da u narednih 10 godina „isprovocira" investiciju veću od milijardu eura, projekt koji treba da da značajna doprinos porastu našeg turizma i ekonomije uopšte i da generiše novu energiju na ovom prostoru, donoseći u Tivat i Crnu Goru najbolju svjetsku praksu kada su ovakvi eksluzivni rizorti u pitanju."- ocijenio je ministar Gvozdenović opširno govoreći o mjerama koje Vlada preduzima ne bi li stimulisala investitore da grade hotele i turistička naselja visoke kategorije, a medju kojima je i upravo predloženo njihovo potpuno oslobadjanje od obaveze plaćanja komunalija.
„Ohrabrujemo ih i tražimo od Luštice Development" da ubrzaju i aktivnosti oko izgradnje prvog hotela, golf igrališta i marine u ovom kompleksu, što se nadamo da će se desiti do kraja godine."- kazao je Gvozdenović. Tivatski gradonačelnik Dragan Kankaraš istakao je „izuzetnu saradnju" loklne uprave sa „Luštica Developmentom" i pohvalio podršku te kompanije lokalnoj zajednici. On je naglasio da polaganje kamena temeljca za prve objekte Luštica Bay znači dosta i za privlačenje drugih velikih investitora u Tivat i Crnu Goru.
KANKARAŠ PRVI ULOŽIO U „LUŠTICA DEVELOPMENT"
Prije nego što su prve lopate betona usuli u temelje nove gradjevine, Nislejn je ugledne zvanice pozvao da u tzv. vremensku kapsulu – plastičnu posudu koja će se ugraditi u temelje, „stave sve ono što smatraju da je bitno i da će zanimati arheologe koji to budu iskopali za 250 ili 300 godina od danas." Ministar Gvozdenović je na taj poziv u kapsulu stavio svoju vizit-kartu, dok je Kankaraš bio mnogo konkretniji i sa ubačenom novčanicom od 10 eura pokazao se kao prvi crnogorski direktni ulagač u projekat kompanije „Luštica Development".
GVOZDENOVIĆ: PORTO MONTENEGRO I LUŠTICA BAY ĆE PLAĆATI KOMUNALIJE
Ministar Gvozdenović je na novinarsko pitanje da li je konačno riješen višemilionski vrijedan imovinski spor sa mještanima Krtola oko kamenoloma u Oblatnom koji je centralni dio projekta Luštica Bay, kazao da „nema preciznu informaciju, ali s obzirom da je Vlada prihvatila protokol o realizaciji kompletnog posla, pretpostavljam da su nadležne institucije završile i sve te imovinske postupke." On je na pitanje novinara „Vijesti" zašto se predlaže ukidanje obaveze plaćanja komunalija za turistička naselja kada se u Crnoj Gori pod tom formom najčešće grade apartmani za prodaju na tržištu, odgovorio da „to nije tako jer Pravilnik o turizmu jasno definiše što je to turističko naselje, to je u stvari jedan hotelski resort, a ne mješovito naselje kao naprimjer Porto Montenegro.
Za mješovita naselja nema oslobadjanja od plaćanja komunalija, kao što toga nema ni za kondo i garni hotele. Treba uraditi sve da se promijeni trend izgradnje u Crnoj Gori u pravcu turističkih naselja – turističkih naselja koji se zovu hoteli."- poručio je Gvozdenović.
Siniša Luković