"GARY PLAYER DESING" PRVO GOLF IGRALIŠTE U CRNOJ GORI

Time to read
3 minutes
Read so far

Utorak, 10. srpnja 2012. - 20:39
Autor: 

Renomirana kompanije „Gary Player Desing", globalni lider u dizajniranju golf terena, dizajner je i prvog golf-igrališta sa 18 rupa u Crnoj Gori čija je izgradnja već počela na tivatskom dijelu poluostrva Luštica u sklopu projekta izgradnje luksuznog turističkog resorta „Luštica Bay" čiji je investitor egipatsko-švajcarska korporacija „Orascom Development".
Prvi korak u izgradnji golf igrališta je već učinjen, pa je tako danas na Luštici inaugurisano i golf-vježbalište (driving range) na kojem istovremeno uz nadzor profesionalnih trenera, udarce može da vježba desetak golfera. Tim povodom na vježbalištu koje je upotpunjeno i privremenim restoranom, juče je upriličen koktel za brojne zvanice iz privrednog, političkog i kulturnog života te diplomatskog kora akreditovanog u Crnoj Gori.

Čast da izvede prvi udarac na golf vježbalištu pripala je gradonačelniku Tivta Draganu Kankarašu koji se pritom pokazao kao znatno vještiji od ministra održivog razvoja i turima Predrga Sekulića koji je udarao drugi, ali je u prvom pokušaju promašio lopticu. Da vježbališe odgovara i ljevacima za koje su napravljeni posebni štapovi, odmah je zatim demonstrirao i ambasador Švicarske u Srbiji i Crnoj Gori Ervin Hofer.
„Evo dakle, već od danas svi koji žele igrati golf to mogu učiniti na našem vježbalištu. S obzirom da je ovo prvi golf teren u Crnoj Gori, veoma je važno da se ovaj sport približi lokalnoj mladeži kroz obuke i prijateljska nadmetanja."- kazao je izvršni ravnatelj kompanije „Luštica Development" Semjuel Majer. On je novinarima predstavio i ogledni primjerak jednog od apartmana kakvi će se uskoro u velikom broju graditi na oko 7 miliona kvadrata netaknute prirode luštičkog poluostrva, kao i dizajnerska riješenja koja predvidjaju gradnju male gustine, upodobljenu sa prirodnim ambijentom i lokalnom arhitekturom i graditeljskim nasljedjem. Mejer je dodao da su Vlada, Opština Tivat i „Luštica Development" priveli kraju riješavanje medjusobnih obaveza pa se očekuje da već do kraja mjeseca bude poznat konačan datum stupanja na snagu sporazuma sa Orascomom o investiranju u projekat „Luštica Bay" od kada se računa i početak roka od četiri godine za realizaciju minimuma ugovorenih investicija.
„Raduje nas preliminarno prihvatanje naših proizvoda jer već imamo potpisane ugovore o rezervaciji i ugovore o prodaji."- kazao je Mejer koji je novinare novoprobijenim putevima na čijoj dužini bi Orascomu moglo pozavidjeti i Ministarstvo saobraćaja Crne Gore, otpratio i do novouredjenih vidikovaca na Luštici sa kojih puca spektakularan pogled na otvoreno more sa jedne, Tivatski zaliv sa druge strane i okolne planine. On je dodao da će kompletno novo golf-igralište sa 18 rupa, sposobno za održavanje takmičenja najvećeg ranga, biti izgradjeno za 3 do 4 godine.
„U proteklih 40 godina radili smo u 35 zemalja na 5 kontinenata i za sobom imamo više od 300 izgradjenih golf terena na svakoj zamislivoj podlozi i okruženju. Ja medjutim, ne mogu ni da zamislim ljepše mjesto od ovoga za izgradnju jednog golf terena. Ovdje bukvalno imate sve i mi smo zaista srećni što smo uključeni u ovaj projekat i što vrhunske standarde po kojima je naš osnivač Geri plejer bio poznat u vrijeme kada se profesionalno bavio sportom i golfom, možemo implementirati ovdje u Crnoj Gori."- kazao je predsjednik „Gary Player Design-a" Skot Ferel. On je dodao da je na dizajniranju novog terena na Luštici angažovan glavni dizajner te kompanije Stiven Mek Farland, kao i da će se na ovom projektu u najvećoj mjeri do sada, iskazati ono po čemu je „Gary Player Desing" prepoznat su svijetu golfa – minimiziranje negativnih uticaja na životnu sredinu jer se prilikom izgradnje terena uklanjaju minimalne količine zemlje, štiti prirodni svijet i postojeći ekosistemi, racionalno projektuju irigacioni sistemi i obnavlja ili dosadjuje autohtoni biljni materijal, te poštuju uspostavljene lokalne ekološke smjernice.
Konstatujuči da više nema prepreka da na Luštici Tivat i Crna Gora dobiju svoje prvo golf-igralište, gradonačelnik Tivta Dragan Kankaraš je naglasio da je to upravo karika koja je nedostajala daljoj afirmaciji Tivta kao prestižne turističke destinacije jer ovaj grad već posjeduje aerodrom, elitnu marinu i grade se hoteli ranga 5 zvjezdica.
„Siguran sam da će ovaj projekatLuštica Bay koji je veoma zahtjevan, biti realizovan u skladu sa najvišim svjetskim standardima i uvjeren sam da je ovo pravi put u održivom razvoju turizma jer ovaj projekat maksimalno vodi računa o ekologiji i energetskoj efikasnosti. Posebno nas raduje štoje ovdje na prvom golf igralištu koje se uopšte gradi u Crnoj Gori ,angažovana vodeća kompanija u svijetu kao dizajner, pa sa siguran da će ovdje narednih godina dolaziti i najbolji svjetski golferi."- istakao je ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić.
Novootvoreno golf-vježbalište i restoran na Luštici radiće svakodnevno od 9 sati ujutro do zalaska sunca. Svim golferima koji žele da unaprede svoju igru, ovdje će tokom sezone biti na raspolaganju je iskusan golf-profesionalac . Privatni časovi koštaju 20 eura za pola sata, odnosno 30 eura za 50 minuta.
Siniša Luković

Foto: Radio DUX