Sljedeće godine svečano otvorenje marine Luštica Bay

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 23. ožujka 2016. - 8:57
Autor: 

Izgradnja marine Luštica Bay u zaljevu Trašte nadomak Tivta je nešto dinamičnija od planiranog tako da će svečano otvaranje ovog objekta biti upriličeno sredinom sljedeće godine. To će biti prva novoizgrađena marina u Crnoj Gori u posljednjih više od deset godina a ponudit će 176 vezova za prihvat brodova do 35 metara dužine.

"Izvjesno je da ćemo “soft” otvorenje marine upriličiti u ožujku sljedeće godine, a potom i svečano otvorenje par mjeseci kasnije. Jako smo ponosni što objekat završavamo nešto ranije od planiranog", priopćio je Darren Gibson, izvršni direktor Luštica Development.

Novoizgrađena marina jedna je od dvije planirane u kompleksu Luštica Bay vrijednom 1,1 milijardu eura koji se gradi na tivatskom dijelu poluotoka Luštica.

Njena jedinstvenost je u tome što se gradi na potpuno infrastrukturno neopremljenu terenu. Pozicija marine je na lokaciji gdje su udari valova veoma jaki u zimskom periodu, pa su za zaštitu marine projektirana dva lukobrana kao nasute građevine od lomljenog kamena različite granulacije.

Građevinski radovi na lukobranima su završeni i u tijeku su radovi na kejskom zidu. Konstrukcija marine je izgrađena gotovo bez armiranog betona što je također kuriozitet.

"Naša namjera je bila da se konstrukcija projektira sa što manje armiranog betona radi izbjegavanja korozije armature i zaštite postojećeg ekosistema, odnosno uklapanja u postojeću sredinu. Tako da je ono što je inače bilo jednostavno savladati u armiranom betonu, u našem slučaju postalo izazov na koji smo uspješno odgovorili", priopćio je Nabil Michel, direktor izgradnje u Luštica Development-u.

Za projekat konstrukcije marine Luštica Bay, odgovorni projektant prof. dr. Zvonko Tomanović, nagrađen je prošle godine priznanjem Inženjerske komore Crne Gore (IKCG) za dostignuća u struci iz oblasti planiranja i izgradnje objekata

Kompanija Luštica Development razvija projekat Luštica Bay, novi grad na Jadranu, koji će imati sedam hotela, dvije marine, prvi profesionalni golf teren s 18 rupa, više od 1000 stanova, 500 vila i gradskih kuća, sportske objekte i sadržaje, kao i druge objekte koji će upotpuniti izgled i funkcionalnost grada.