SUSRET VJEROUČENIKA BARSKE NADBISKUPIJE I KOTORSKE BISKUPIJE

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 28. listopada 2013. - 11:01
Autor: 

Vjeroučenici Barske nadbiskupije predvođeni fra. Franom Dushajem u jednodnevom izletu u subotu 26. listopada 2013.posjetili su Boku Kotorsku. U prijepodnevnim satima dočekao ih je u Đurićima župnik i povjerenik za vjeronauk i župnu katehezu Kotorske biskupije don Siniša Jozić, koji ih je toga dana i vodio kroz Boku. Naime, prijateljstvo i druženje započelo je u svibnju ove godine kad su vjeroučenici Kotorske biskupije posjetili centar „Sveti križ" u Tuzima i pritom su obećali da će rado ugostiti svoje prijatelje.
Posjet je nastavljen obilascima Perastu i Gospi od Škrpjela, gdje mladi nisu krili oduševljenje viđenim. Don Srećko Majić, župnik u Perastu, ispričao je hodočasnicima zanimljivu povijest nastanka svetišta te predstavio životni put službenice Božje Ane Marije Marović.

S poviješću i sakralnim djelima katedrale Sv. Tripuna u Kotoru učenike je upoznao mons. Ilija Janjić, biskup kotorski. U sakralnom muzeju uz katedralu, uz ostale izloške, vjeroučenici su mogli vidjeti moći Sv. Tripuna te mnogih svetaca. Također su se pomolili na grobu blažene Ozane Kotorke, dominikanske trećoredice čije se neraspadnuto tijelo čuva u crkvi Sv. Marije od Rijeke. Posjetili su i franjevački samostan i crkvu Sv. Klare.
Središnji dio dana dogodio se u Dobroti u crkvi Sv. Eustahija gdje ih je primio župnik don Pavao Medač. Sv. Misa je slavljena zajedno s vjeroučenicima Kotorske biskupije koju je predslavio fra Frano Dushaj u koncelebraciji više svećenika Kotorske biskupije. U ispunjenoj crkvi mladim vjernicima fra Frano je istaknuo: „Djeco ovaj dan je dan učenja. Želim da budete bolji i ljepši i da mjenjate svijet na bolje." A zatim upitao: „Je li važno ići u crkvu? Boga ne možemo naći u knjigama niti u školskim klupama, nego u Crkvi i na Sv. Misi gdje te uvijek čeka Isus i majka Marija. Isus nas želi za suradnike, a ne za radnike".
Na kraju sv. Mise don Siniša zahvalio je svima koji su pripomogli u organiziranju ovog susreta i zaželio da svaki naš susret bude na veću slavu Božju, a nama na posvećenje. Lijep i bogat dan završen je zakuskom i čašćenjem nakon mise. Vjerujemo da će djeca ponijeti lijepe uspomene i da će posjet Boki i njezinim svetištima donijeti mnoge duhovne plodove i milosti, na Božju slavu, a nama na posvećenje.