BLAGDAN SVIH SVETIH I DUŠNI DAN

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 31. listopada 2013. - 10:56
Autor: 

Crkva svakog 1. studenog u godini proslavlja blagdan Svih svetih. Ova svetkovina izražava činjenicu da sveci nisu samo oni koji su kanonizirani, već svi koji su ušli u Kraljevstvo Nebesko, pa iako im ne znamo imena i njihovi životopisi su nam nepoznati. Takvih je puno više od onih koji su službeno uzdignuti na čast oltara. Svi oni, i znani i neznani, imaju svoje mjesto u kalendaru i sutrašnji dan njima je posvećen.

Dušni dan ili u narodu poznat kao Dan mrtvih, Crkva obilježava svake godine 2. studenoga. U Apostolskom vjerovanju između ostalog kaže se i: "Vjerujem u ...Općinstvo svetih...". Upravo te riječi ogledaju istinu da Crkva nije samo ovozemaljska realnost, već je ona i transcedentalna stvarnost. Ona je zajednica i živih i mrtvih, Ona je Tijelo Kristovo.
1 i 2.studenog slavit će se svete mise u svim župnim crkvama diljem Kotorske biskupije, također posjećivat i vršiti blagoslov groblja.
Proteklih dana vjernici su na grobove, po tradicionalnom običaju, donosili cvijeće i palili svijeće.
Blagdan Svih svetih, krsno ime Mrčevljana i Špiljara, Hrvatsko nacionalno vijeće i Hrvatska građanska inicijativa upućuju srdačne čestitke i žele svako dobro svima onima koji blagdan Svih svetih slave i kao krsno ime.
Iz Biskupskog Ordinarijata obaviještavaju da je u petak, 1. studenog na blagdan Svih Svetih, na katoličkom gradskom groblju sv. Mihovila u Kotoru svečana sv. Misa, procesija i blagoslov groblja u 15:30 sati.
U subotu, 2.studenog na Dan Mrtvih, poslijepodne također na katoličkom gradskom groblju sv. Mihovila, Kotor sv. Misa, procesija i blagoslov groblja u 15:30 sati.
Blagoslov groblja u Tivtu na groblju sv. Šimuna 1.studenog (petak) u 15 sati a u subotu također u 15 sati na groblju Brdišta.
Blagoslov groblja u Donjoj Lastvi 1.studenog u 14 sati.