ANIMA - PERFORMANS - TOME KAŽEMO NE!

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 09. studenog 2013. - 16:02
Autor: 

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma na Trgu od oružja u Kotoru aktivistice Anime – Centra za žensko i mirovno obrazovanje i žene uključene u inicijativu Ženskog suda održale su performans pod nazivom „Tome kažemo NE!"
Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma obilježava se danas u svijetu, u znak sjećanja na progon Židova u Njemačkoj 1938. , poznat kao Kristalna noć.

Nasilje koje se dogodilo na njemačkim ulicama i trgovima 9. studenog 1938. godine označilo je početak državno organiziranog, pravno legitimiranog i javno podržanog progona Židova, koji je završen ubojstvom šest milijuna muškaraca, žena i djece. Taj događaj, poznat kao Kristalna noć, smatra se simboličnim početkom holokausta i obilježava se kao Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, prenose agencije.
U "Kristalnoj noći" njemački nacisti su 9. na 10.studenog 1938. razorili, uništili i opljačkali bezbrojne židovske radnje, poduzeća i institucije. Između ostalog zapaljeno je više od 1000 sinagoga, potpuno je razoreno više od 7.000 židovskih poduzeća, kao i brojni židovski domovi, bolnice, škole i druge institucije.
Tijekom neobuzdanog nasilja koje je uživalo široku podršku svih segmenata nacističkih vlasti, ali i običnih građana, ubijena je najmanje 91 osoba židovskog podrijetla, a oko 30.000 je odvedeno u koncentracione logore.
Prema anketi koju je objavila EU, više od tri četvrtine Židova u Europi smatra da je antisemitizam u porastu u njihovim zemljama, naročito na internetu.