KOMISIJA ĆE RJEŠAVATI PITANJE IMOVINE IZMEĐU CG I HRVATSKE

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 10. studenog 2013. - 11:23
Autor: 

Komisija za rješavanje imovinskih i drugih srodnih pitanja između Hrvatske i Crne Gore treba da raspravlja o imovini Zračne luke Dubrovnik, školskom brodu Jadran i Domu kulture Donja Lastva, kazao je portparol hrvatskog Ministarstva pravde, Sergej Avramov.
On je za "Dan" rekao da kroz rad Komisije mora da se riješi pitanje imovine pravnih lica jedne države na teritoriji druge, prije raspada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.
Avramov je podsjetio da je konstituirana sjednica Mješovite komisije za rješavanje imovinskih i drugih srodnih pitanja između Hrvatske i Crne Gore održana 17.prosinca 2008. godine u Podgorici, na kojoj je dogovoren modalitet rada i pitanja o kojima će se raspravljati u budućem radu.

„Ona se odnose na imovinu pravnih lica jedne države na teritoriji druge države prije raspada SFRJ, kao na primjer, imovinu Zračne luke Dubrovnik, školski brod Jadran i Dom kulture Donja Lastva, rekao je on.
Na pitanje da li će Hrvatska blokirati neka pregovaračka poglavlja tokom pregovora EU i Crne Gore ako se ta pitanja ne riješe, Avramov je odgovorio da se „Hrvatska jasno zauzima za nastavak procesa proširenja, koji se temelji na individualnom vrednovanju postignuća država kandidata u ispunjavanju kriterijuma, te preuzimanju i sprovođenju pravne tekovine Evropske unije".
Predsjednica Hrvatske građanske inicijative i ministrica bez portfelja u Vladi Crne Gore, Marija Vučinović, smatra da, kada je Dom kulture Donja Lastva u pitanju, suština zahtjeva hrvatske nacionalne zajednice jeste da se prostoru koji je u vlasništvu Općine Tivat produži trajanje zakupa s trenutnih pet na trideset godina.
„To je bila i tema naših razgovora s predsjednikom Filipom Vujanovićem. Smatramo da je sadašnji period zakupa nedovoljan i da bi zakup na trideset godina dao neku sigurnost. Ne želimo da budemo vlasnik prostora, ali prema sadašnjim odredbama, Općina po isteku roka zakupa može nekome drugom ustupiti prostor", kazala je Vučinović za "Dan".