U TIVTU PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA HGD-A CG

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 19. studenog 2013. - 10:41
Autor: 

Monografija Hrvatsko građansko društvo Crne Gore – Kotor 2001.-2012. godine, autora Daria Musića promovirana je sinoć u Domu kulture "Josip Marković" u Donjoj Lastvi.
O monografiji su govorili Tripo Shubert- prvi predsjednik Društva, Mirko Vičević, aktualni predsjednik i Ljerka Sindik, predsjednica tivatske podružnice HGD-a, koja je pročitala je pismo autora Darija Musića, koji je bio sprijećen da bude nazočan promociji.
Predstavljajući monografiju prvi predsjednik Društva Tripo Schubert, podsjetio je na prve dane od ideje do osnivanja Hrvatskoga građanskog društva.

„Prisjećam se kraja devedesetih godina proteklog stoljeća, kada sam s grupom istomišljenika započeo priču o potrebi organiziranja Hrvata na područiju Crne Gore. U tim teškim godinama Hrvati Boke su uspjeli da ustraju i sačuvaju svoj identitet, kulturu i običaje. Hrvatsko građansko društvo Crne Gore osnovano je 23.lipnja 2001. godine u Kotoru. Ponosan sam što je HGD kroz sve ove godine išlo ubrzanim koracima, pravim putem i postalo nezaobilazna stanica u komunikaciji između Crne Gore i Hrvatske. Na čelu Društva sam bio do 2005. godine i u tom periodu uspostvili smo prve kontakte s Republikom Hrvatskom, organizirali znanstvene skupove, izložbe, koncerte, utemeljili školu na hrvatskom jeziku, obnovili održavanje Tripundanske večeri, započeli s organizacijom božićnih i uskršnjih koncerata, formirali mandoliski orkestar. Pokrenuli smo jedan od najznačajnijih projekata- tiskanje prvog časopisa na hrvatskom jeziku „Hrvatskog glasnika".
U monografiji su taksativno pobrojani svi najzančajniji događaji i aktivnosti Društva. Ova publikacija je najvažniji tumač vremena u kojem djeluje HGD" – kazao je Tripo Schubert.
Zbog nemogućnosti da bude nazočan promociji Predsjednik Društva u periodu od 2005 – 2011. dr. Ivan Ilić, poslao je pismo u kojem je kazao da je HGD bio most uspostavljanja pokidanih veza između Crne Gore i Hrvatske i pokretači brojnih aktivnosti i susreta. Monografija je rezultat dugogodišnjeg mukotrpnog rada dokumentariste Daria Musića, ilustrirana tekstom i fotografijama na 250 strana.
"Ova izvanredna Monografija prati rad našeg Društva od samog pocetka. Mi igramo jednu tekmu, koja nije laka. Nije nama ni lako raditi u Društvu. Bravurom Darija Musića to izgleda lako i jednostavno. Siguran sam da ćemo u ovom domu za dvadesetak godina doći na promociju nove Monografije, koja će služiti na čast Društva, Boke Kotorske, Crne Gore i Hrvatske" - istakao je Mirko Vičević.
Autor monografije Dario Musić, koji se obratio putem pisma podsjetio je na povijest Hrvata na ovim prostorima, kao i na hrvatske udruge, koje djeluju s ciljem zaštite identiteta i ostvarivanje prava, koje pripadaju Hrvatima kao autohtonom narodu. Nakladnička djelatnost HGD-a ohrabrila je entuzijaste u društvu, što je rezultiralo prikupljanjem velikog broja dokumenata, fotografija i tiskanjem 21 knjige.
„U podnaslovu monografije je sažeteo cjelokupno djelovanje HGD-a Crne Gore. Kao sudionik svih događaja u Društvu od osnivanja, pa do danas dobro sam upoznat sa svim procesima razvoja i djelovanja Društva. Od prvog dana smo vodili kompletnu dokumentaciju propraćenu fotografijama. Na knjizi sam radio dvije godine i trebalo je izdvojiti sve najznačajnije događaje. S pravom mogu reći da je ova knjiga od povjesnog značaja, pogotovo s vremenske distance kada naša pokoljenja budu čitala i proučavala svoje predake"- kazao je autor Dario Musić.
U umjetničkom djelu programa sudjelovali su Mandolinski orkestar HGD CG "Tripo Tomas" , Amatersko kazalište HGD CG "Petar Tomas" i sastav „Lungo Mare".
Svi članovi HGD mogu se javiti u kancelariju Društva - zatvoren bazen Kotor- kako bi preuzeli besplatni primjerak monografije.