HRVATSKA SE PLASIRALA NA SP – BRAZIL 2014

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 19. studenog 2013. - 22:29
Autor: 

Hrvatska nogometna reprezentacija izborila je plasman na svjetsko nogometno prvenstvo 2014. u Brazilu nakon što je u uzvratnom susretu dodatnih kvalifikacija na stadionu Maksimir pobijedila Island 2-0 premda je 52 minute igrala s igračem manje.
Prva utakmica koja je prošli petak igrana u Reykjaviku završila je 0-0, pa je 'vatrenima' večeras trebala bilo kakava pobjeda kako bi po četvrti put u našoj povijesti izborili plasman na SP.

Hrvatska je povela golom Maria Mandžukića u 27. minuti, međutim 11 minuta kasnije napadač Bayerna je nakon neopreznog starta dobio crveni karton. Mandžukić je nespretno startao prema islandskom veznjaku Johannu Gudmundssonu i nizozemski sudac Bjorn Kuipers nije imao milosti. Novi korak prema Brazilu 'kockasti' su načinili u 47. minuti kada je kapetan Darijo Srna s 25 metara iskosa sjajno pogodio 'malu mrežicu' Halldorssonova gola. Do konca utakmice Hrvatska je imala još nekoliko sjajnih prilika, no rezultat se više nije mijenjao.
Hrvatska je do sada sudjelovala na SP-u 1998. u Francuskoj gdje bila treća, četiri godine kasnije u Japanu i Južnoj Koreji, te 2006. u Njemačkoj. Bio je to ujedno i četvrti nastup hrvatske reprezentacije u dodatnim kvalifikacijama i sva četiri puta je bila uspješna. U 'baražu' za SP 1998. godine 'vatreni' su slavili protiv Ukrajine, u dodatnim kvalifikacijama za EP 2004. godine protiv Sloveniju, u 'play-offu' za EP 2012 i protiv Turske, a na putu prema Brazilu protiv Islanda.