DABINOVIĆ PRVI PUT KUPIO NOVOGRADNJU

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 27. studenog 2013. - 16:58
Autor: 

Kompanija „Dabinović" iz Monaka koja je u vlasništvu obitelji čuvenog bokeljskog brodovlasnika, pokojnog Boža Dabinovića iz Dobrote, povukla je ovih dana izuzetno važan poslovni potez koji je još jednom potvrdio veliku snalažljivost menadžmenta te firme. Naime, po prvi put u povjesti kompanije koja pod imenom „Dabinović" posluje od 1956 godine, u njenoj floti zaploviće jedan potpuno novi brod koji je pod veoma povoljnim okolnostima, nabavljen u Južnoj Koreji.
Riječ je o potpuno novom brodu za prevoz rasutog tereta deplasmana 32 tisuće tona, tzv. „handy size" bulkcarrieru za koji je kompanija „Dabinović" 15.studenog potpisala kupoprodajni ugovor sa južnokorejskim brodogradilištem „Korea Yanase Tongyeong Shipbuilding" iz Busana. Formalni vlasnik novog 180 metara dugog broda koji iz korejskog škvera treba da bude isporučen u kolovozu naredne godine je "Dabinovićeva" kćerka-kompanija "Sveti Tripun Corporation", registrovana u maloj karipskoj državi Svetom Vincentu i Grenadinima, a čiju će zastavu viti novi brod.

Kako nam je potvrdjeno iz menadžmenta kompanije „Dabinović", još nije određeno koje će ime dobiti novi brod, ali će i on sigurno biti nazvan po nekom od mjesta iz Boke – zavičaja pokojnog Boža. On je inače, većini od ukupno 52 polovna trgovačka broda koliko ih se do sada bilo u floti njegove kompanije, davao imena iz Boke kotorske. Iako su plovili pod stranim zastavama, prvenstveno Svetog Vincenta i Grenadina, Dabinovićevi brodovi praktično su uvijek bili domaći – bokeljski jer na njima radi posada koju preko 90 odsto čine pomorci iz Boke, a njegovi se brodovi i remontuju najčešće u Jadranskom brodogradilištu Bijela. Inače, u floti kompanije „Dabinović" trenutno plove brodovi za prevoz rasutog tereta „Boka", „Ljuta", „Dobrota" i „Kumbor", ukupnog deplasmana preko 120 tisuća tona i prosječne starosti 14,5 godina.
Iako je cijena po kojoj je kupljen potpuno novi brod u Južnoj Koreji u domenu poslovne tajne, izvjesno je da je „Dabinović" ovom transakcijom napravio dobar posao jer je kupio brod koji je 60 odsto dovršen i čija je izgradnja bila obustavljena zbog bankrotiranja brodogradilišta „Samho" u kojem se gradio. To brodgradlište preuzela je korporacija „Yanase", pa je sin pokojnog Boža, Stevan Dabinović koji sada vodi kompaniju iz Monaka, iskoristio priliku da novi brod dobije po značajno nižoj cijeni od tržišne. Inače, trenutna tržišna vrijednost novogradnji slične veličine i karakteristika kao što je novi „Dabinovićev" brod iznosi od 25 do 28 miliona dolara.
Ovaj brod vrlo je sličnih karakteristika kao brodovi „Kotor" i „Dvadesetprvi maj" kompanije „Crnogorska plovidba" iz Kotra koji su koštali po 27,85 miliona dolara, odnosno kao dva bulkcarriera koja se trenutno u Kini grade za „Barsku plovidbu" po cijeni od 23,2 miliona dolara po brodu.
S. Luković