SURADNJOM DO PROSPERITETA

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 29. studenog 2013. - 12:58
Autor: 

Europsko ujedinjavanje ne može biti završeno ako ne obuhvati i zemlje jugoistoka Europe, i to sve njih. Europsko je ujedinjavanje milenijski pothvat, a ujedinjena Europa nije samo naša želja, nego i naša sudbina, kazao je nekadašnji predsjednik SFRJ i Hrvatske Stjepan Mesić, učestvujući u radu drugog dana Konferencije "Ekonomija Crne Gore 2013 – Saradnjom do prosperiteta" u Budvi.
Manje je poznato da je Mesić radio u pravosuđu i privredi, a da je bio prvi koji je u vrijeme komunizma zagovarao otvaranje privatnih fabrika, zbog čega je optuživan da uvodi kapitalizam "na mala vrata".
Mesić je tokom izlaganja govorio o integracijama Balkana u EU, osvrćući se i na krizu u Uniji.

"Previše je investirano, u svakome pogledu, u projekt europskoga ujedinjavanja, a da bi bilo tko smio preuzeti rizik njegovoga dovođenje u pitanje. Zaustavljanje proširivanja bilo bi jednako dovođenju u pitanje cijeloga projekta i njegovoga koncepta – istakao je Mesić.
Prema njegovim riječima, regija ne očekuje prilikom ulaska u Uniju nikakav popust ili povlastice, te podsjetio da su pojedini kriterijumi za članstvo pooštreni.
On se zatim zapitao šta su zemlje Balkana jedne drugima na europskom putu.
"Jesmo li rivali, jesmo li čak protivnici, jesmo li saveznici, ili tek suputnici? Moj je odgovor jasan: mi jesmo, mi možemo biti i mi moramo biti samo i isključivo saveznici. Za mene tu nikakve dileme nema, niti je može biti.Mi moramo surađivati, mi moramo biti saveznici, usprkos povremenim negativnim iskustvima iz prošlosti. Mi možemo samo zajedno, dakle u suradnji, napredovati brže i uspješnije prema članstvu u Europskoj uniji. I samo u suradnji možemo Europi dati onaj doprinos što ga ona od nas s pravom očekuje" – rekao je Mesić.
Balkan će, ocijenio je, biti dio napora da cijela Europa postane, bez brisanja nacionalnih posebnosti i negiranja današnjih država, jedinstveni prostor na kojemu će vrijediti ista regulativa i u kojemu će "svaki narod živjeti u ukupnosti svojega kulturnog korpusa".
"Uspostavit ćemo skladno jedinstvo različitosti u kojemu će zapravo svaka nacija biti manjina i u kojemu će današnje nacionalne manjine napokon postati ono što bi i trebale biti – mostovi spajanja i povezivanja. Je li to utopija? Siguran sam da nije "– smatra Mesić.
Nekadašnji predsjednik Hrvatske i Jugoslavije kaže da EU čini tako potrebnom, pa i nezaobilaznom, činjenica da će samo ujedinjena Europa moći da bude pravi i punopravni partner Sjedinjenim Američkim Državama danas, a Rusiji, Kini, Indiji, Brazilu i drugim velikim akterima međunarodne scene – sjutra.
"Zemlje regije, zemlje jugoistočne Europe u tome projektu moraju sudjelovati - ako im je stalo do toga da osiguraju vlastitu budućnost. A tu će budućnost moći osigurati samo u uzajamnoj suradnji, samo kao saveznici" – zaključio je Stjepan Mesić.
On je, odgovarajući na pitanje predsjednika Odbora za turizam i ugostiteljstvo Privredne komore Crne Gore Dragana Ivančevića, kazao da Crna Gora i Hrvatska mogu živjeti od turizma ako svoje proizvode prodaju kroz turizam. On je čestitao Crnoj Gori na privlačenju investicija iz Azerbejdžana.
"Na turiste iz Azerbejdžana treba ozbiljno računati i u tom smislu je Crna Gora napravila bolje korake od Hrvatske i na tome vam čestitam.
Turizam zavisi od mira i zato su važne euroatlantske integracije – rekao je Mesić.
On je dodao da Crna Gora treba bolje da se pripremi za pregovore sa EU u oblasti ribarstva od Hrvatske da bi u ovoj značajnoj djelatnosti zadržala tadicionalni način poslovanja.