BLAGDAN SVETOG NIKOLE

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 06. prosinca 2013. - 8:01
Autor: 

Danas Crkva slavi blagdan sv. Nikole biskupa, koji se rodio oko 270. godine u Patari, na jugozapadnoj obali Licije u Maloj Aziji, danas je to grad Antalya u Turskoj. Sv. Nikola, podrijetlom Grk, biskup u Mire u Liciji, sudjelovao je 325. na I. ekumenskom koncilu u Niceji. Ima je veliku ljubav prema siromasima, pa je sav svoj imetak prodao i dao njima. O njegovu životu i radu predaja iznosi obilje legendarnih podataka: utišao je oluju na moru, spasio hodočasnike u brodolomu, opremio mirazom tri nevoljne djevojke, darivao novac, spašavao djecu, oživio jednog dječaka i brojne druge. Među tim anegdotama i pričama zacijelo su mnoge zasnovane na istinitim događajima.

Sv. Nikola je preminuo 6. prosinca, oko 350. u Miri, današnjem turskom gradu Demre. Njegovo tijelo preneseno je 1087. zbog turskih osvajanja iz Mire u talijanski grad Bari, gdje se nalazi njegovo veliko svetište.
Običaj u predvečerju ovog blagdana je postavljanje čizme na prozoru kako bi Sv. Nikola ostavio dar za dijecu ako su bili dobri tijekom godine. U suprotnom u čizmi će se naći šiba.
Današnji svetac je posebno štovan na kršćanskom Istoku. Zaštitnik je Rusije, Grčke, Sicilije, djece, pomoraca, ribara, trgovaca, pekara, ljekarnika, farmaceuta, putnika...
U kotorskoj bazilici katedrali Svetog Tripuna u petak 6. prosinca 2013. godine u 18 sati bit će održana svečana sv. Misa za sve žive i mrtve pomorce, kao i susret vjeroučenika sa Sv. Nikolom uz prigodne recitacije.