GODIŠNJA NAGRADA “ISKRA” - ZA INDIVIDUALNI DOPRINOS NADI RADIMIR

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 10. prosinca 2013. - 16:23
Autor: 

Fond za aktivno građanstvo (FAKT) je sinoć na Cetinju dodijelio godišnje nagrade "Iskra" organizacijama i pojedincima koji su u prethodnoj godini svojim angažmanom razivijali filantropiju i širili vrijednosti solidarnosti i humanosti, prenosi pcnen.com
Nagradu za doprinos lokalnoj zajednici dobilo je preduzeće "Neckom" iz Nikšića dok je Bošnjačko udruženje Plavljana i Gusinjana "Behar" nagrađeno za doprinos dijaspori. Nagradu za individualni doprinos dobila je Nada Radimir, koja je u Crnu Goru vratila veliki broj predmeta umjetničkog, povjesno kulturnog i etnografskog značaja iz nasljeđa poznatih pomorskih obitelji. Specijalna nagrada za životno djelo dodijeljena je posthumno Pavlu Popoviću, Crnogorcu koji je živio u Argentini odakle je svojim dobročinstvom stalno pomagao crnogorske iseljenike i svoju domovinu.

Jedno od pet specijalnih priznanja dobio je princ Nikola Petrović, za doprinos razvoju filantropije. Za građanski doprinos priznanje je dobila Anka Đurišić, direktorica Udruženja roditelja djece sa smetnjama u razvoju "Staze" iz Podgorice. Specijalno priznanje za medijski doprinos dobila je Marijana Bojanić, zamjenica direktora TV Vijesti. Kompanijama Adriatic Marinas – Porto Montenegro i Crnogorski Telekom dodijeljena su specijalna priznanja za razvoj lokalne zajednice, odnosno korporativnu filantropiju.
Dodjelu nagrade "Iskra" organizovao je FAKT u partnerstvu sa Privrednom komorom Crne Gore, Upravom za dijasporu i Ministarstvom za održivi razvoj i turizam.
Jedra Boke – srpanj 2012.
Početkom srpnja 2012. u Pomorski muzej Crne Gore u Kotoru stigla je izuzetno vrijedan poklon iz daleke Australije - 50 predmeta umjetničke ili antikvitetske vrijednosti koje je našem muzeju i svom zavičaju darivala gospođa Nada Radimir, potomak poznatog bratstva Radimir i nekadašnji žitelj našeg grada. Iz Australije su nampristigli portret Petra Smekje, dvije primorske škrinje, sekreter, lampe i biblioteka od stotinu vrijednih knjiga.
Osamdesetdvogodišnja Nada Radimir je davno otišla iz zavičaja, ali nije zaboravila svoj kraj. Drago nam je što je baš naš muzej prepoznala kao instituciju koja zna da cijeni i čuva starine. Zahvalni smo gospođi Radimir na ovom nesebičnom poklonu i ovim putem izražavamo naše veliko divljenje za njen plemeniti gest. Pomorski muzej u Kotoru biće pravi dom njenim starinama.
Pomorski muzej CG Kotor