SVAKO DIJETE TREBA OBITELJ

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 18. prosinca 2013. - 9:54
Autor: 

U sklopu kampanje "Svako dijete treba porodicu", koja se bavi promocijom hraniteljstva, jučer je u Općini Tivat održan "Dan otvorenih vrata" u organizaciji JU Centar za socijalni rad za općine Kotor, Tivat i Budvu, uz podršku kancelarije UNICEF-a. Cilj kampanje "Svako dijete treba obitelj je da se poveća broj hranitelja u Crnoj Gori, smanji broj djece u institucijama i podigne svijest o osnovnoj ljudskoj potrebi i pravu svakog djeteta da raste u toplom obiteljskom okruženju.
Uvodnim izlaganjem gradonačelnik Općine Tivat, Miodrag Kankaraš, ukazao je na značaj upoznavanja građana sa hraniteljstvom te je istakao da je Općina Tivat spremna da podrži I konkretno pomogne svaku obitelj koja se odluči otvoriti vrata obiteljskog doma djeci o kojima se ne mogu starati biološki roditelji.

Šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamin Perks pozdravio je težnju Crne Gore, kao jednu od prvih zemalja u regionu koja želi da iskoreni problem smještanja djece mlađe od tri godine u institucijama.
„To je je težak put, ali istovremeno ostvarljiv. Pravo na obiteljsko okruženje osnovno ljudsko pravo svakog djeteta". - istakao je Benjamin Perks.
Hercegnovski glazbenik i veleposlanik dobre volje UNICEF-a, Antonije Pušić - Rambo Amadeus kazao je da svako dijete treba obitelj. S jedne strane imamo obitelji koje nisu planirale ili nisu željele djecu, ili nisu u mogućnosti da o njima brinu, a s druge one koje biološki ne mogu da ostvare roditeljstvo.
„Što nas onda spriječava da ih spojimo? Mislim das u to predrasude, da razmišljamo što će reći komšije, prijatelji, drugi ljudi. S zadovoljstvom mogu konstatovati da se u posljednje vrijeme naš mentalitet mijenja I da se sve više mladih ljudi, među njima i mojih kolega, odlučuje za hraniteljstvo"- kazao je Rambo.
O značaju kampanje koja promovira hraniteljstvo u Crnoj Gori govorio je i direktor Centra za socijalni rad za Kotor, Tivat i Budvu, Vasilije Todorović, koji je istakao da je u hraniteljskim obiteljima u Crnoj Gori trenutno smješteno 321 dijete, od čega samo njih 14 u nesrodničkim obiteljima. Upravo popularizacija nesrodničkog hraniteljstva je najveći izazov u implementaciji ove kampanje, kazao je Todorović.
Socijalne radnice Sanja Penda i Silvana Mamula predstavile su mogućnosti i načine smještanja djece u hraniteljske obitelji, ukazavši na problem što čak 58 procenata građana smatra da je smještaj djece u instituciju najbolje rješenje za smještaj djece bez obiteljskog staranja.
O iskustvu hraniteljstva govorila je Jelena Rakočević, koja je naglasila da je hraniteljstvo pozitivno iskustvo kako za djecu tako i za hranitelje.
U sklopu kampanje prikazana su i dva jednominutna filma na temu života bez roditeljskog staranja, koje su, uz pokroviteljstvo UNICEF-a, snimili učenici osnovnih i srednjih škola.