Održana tribina o nasilju u obitelji u Kotoru

Time to read
2 minutes
Read so far

Subota, 28. listopada 2017. - 9:16
Autor: 

Tribina  NASILJE U PORODICI – EMOCIONALNO, PSIHIČKO I FIZIČKO ZLOSTAVLJANJE DJECE održana je sinoć u press dvorani kotorskog Kulturnog centra.

Govorili su: dr. Vesna Mačić - pedijatar, dr. Nina Mandić; Biljana Zeković – ispred NVO „SOS telefon“ i Branka Mitrić – klinički psiholog.  

Nazočnima se na početku skupa obratio  dr. Igor Kumburović, direktor kotorskog Doma zdravlja koji je kazao da su djeca  najdragoceniji dio ljudske populacije, ali da  ima i onih koji od ranog djetinjstva trpe različite oblike nasilja. Zato na to moramo reagirati i zajedno raditi na očuvanju obitelji, jer odnos prema obitelji i djeci je odnos društva prema vlastitoj budućnosti.  
Direktorica nevladine organizacije "SOS telefon" Biljana Zeković istakla je, između ostalog da je među žrtvama nasilja u obitelji u Crnoj Gori devedeset posto osoba ženskog pola, a svaka deseta žrtva nasilja je dijete ili maloljetna osoba.

„Često se zaboravlja  da su djeca u porodicama gdje postoji fizičko ili psihičko maltretiranje između supružnika, apsolutno uvijek žrtve nasilja, bez obzira da li je nasilje usmjereno direktno na njih ili su bili samo posmatrači. Posljedice i traume koje preživljavaju djeca su identične kao da su oni dobili batine, a batine zapravo trpe neki drugi članovi porodice. Po statistici je to najčešće majka" kazala je Zeković i  posebno istakla da je svako nasilje neophodno prijaviti nadležnima.

Dr. Nina  Mandić iznijela je poražavajuće podatke – za  60 posto ispitanika batina je prihvatljiva disiplinska mjera. Ona je poručila da nasilje nad djecom, iako ga nažalost često ne vidimo, postoji svuda oko nas.

"Potrebno je da prijavljujemo slučajeve nasilničkog ponašanja i zlostavljanja djece, a da naročito imamo u vidu seksualno zlostavljanje. Ako to ne uradimo - postajemo saučesnici“,  zaključila je ona.

Definiciju nasilja objasnila je Branka Mitrić, klinički psiholog  koja je kazala da je „Nasilje  bilo koje djelo koje nanosi fizičku, psihičku, seksualnu ili emocionalnu patnju, ali nasilje nije samo činjenje nego i prijetnja tim djelima, a isto tako i nečinenjenje odnosno povlačenje iz onih situacija - kada vidimo da se nasilje dešava".

Dr. Vesna Mandić objasnila je virtualno nasilje i iznijela  podatke UNICEF-a : prije dvadeset godina ukupno dva posto svjetskog stanovništva imalo je pristup internetu, a danas 89 posto osnovaca odnosno 92 posto srednjoškolaca ima svoj profil na fejsbuku. Da bi se izbjegao bilo kakav vid virualnog zlostavljanja i djeca i roditelji moraju biti educirani.

 "U cijelom svijetu, a naročito u zemljama Evropske unije postoji kodeks - da dijete uzrasta do 13 godina ne smije imati profil na fejsbuku, a svjedoci smo da danas djeca itekako koriste društvene mreže, često pod lažnim imenom", kazala je dr. Mačić.

Obitleji bez nasilja, kao i cjelokupnog društva na dobrobit svih građana države, te samim tim i izgradnjom cjelokupnog sustava bez bilo kog oblika nasilja.

Moderator večeri dr. Igor Kumburović kazao je da kada je u pitanju nasilje, mora se osigurati multidisciplinarni pristup, jer je to jedini način za smanjenje nasilja i stvaranje uvjeta za život djece i obitelji bez nasilja, kao i cjelokupnog društva na dobrobit svih građana države, te samim tim i izgradnjom cjelokupnog sustava bez bilo kog oblika nasilja.

Predavanje su organizirali JZU Dom zdravlja Kotor i JU Kulturni centar "Nikola Đurković".