SRETAN BOŽIĆ - UZ RADOSNI DOŽIVLJAJ BOŽJE DOBROTE KROZ SVE DANE VAŠEG ŽIVOTNOG HODA

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 25. prosinca 2013. - 11:14
Autor: 

Vjernici Kotorkse biskupije sinoć su diljem Boke kotorske dočekali blagdan Rođenja Isusa Krista na svetim Misama, koje su služene u ponoć. Najsvečanije je bilo u Kotoru, u katedrali svetog Tripuna, gdje je preuzvišeni Ilija Janjić, biskup kotorski predvodio pontifikalnu svetu Misu. Pjevao je Mješoviti zbor kotorske katedrale uz pratnju orgulja i tamburaškog orkestra. Katedrala je bila ispunjena do posljednjeg mjesta.
"Ponovno otkrivanje i proživljavanje Božje dobrote za ovogodišnji blagdan rođenja Gospodina našega Isusa Krista neka nam pomogne oživotvorenju našeg životnog hoda k Novorođenom, koji nas voli, koji nas ohrabruje, koji nas duhovno osvježuje. Sretan Božić, uz radosni doživljaj Božje dobrote kroz sve dane Vašeg životnog hoda tijekom nastupajuće 2014. godine" - kazao je kotorski biskup Ilija Janjić.

Biskup Janjić je u svom nagovoru pozvao na mir, ljubav, toleranciju, želje za mir i slogu među ljudima.
Sinoć je služena ponoćna svetua misa u Bogorodičinom hramu na Prčanju, prvi puta nakon nakon 30 godina a u slavu 100 godina od posvećenja jednog od najvećih sakralnih objekata u Boki i na Jadranu. Misno slavlje predvodio je prčanjski župnik don Ivo Ćorić .
Danas Crkva proslavlja blagdan Porođenja Isusa Krista, našeg Spasitelja i Otkupitelja, blagdan Božića. Riječ dolazi od umanjenice Bog, tj. mali Bog. Kršćani slave ovaj blagdan od IV. stoljeća.
Na dan Božića vjernici u krugu svojih obitelji proslavljaju, s prijateljima blagdan Svetog porođenja Kristovog, u tome sudjeluju i vjernici Pravosalvne crkve, kako to već stoljećima traje na prostoru Boke.
U tradiciji uz Božić se vezuje skup običaja koji počinju u studenom Došašćem, a završavaju na Sveta tri kralja. Simboli Božića su sijanje i uzgoj božićnog žita, urešavanje kuće i zgrada zelenilom, paljenje nove vatre, steranje slame u kući, stavljanje žita i svijeće na blagdanski stol, pripremanje obrednih peciva i drugih jela, pjevani ophod čestitara selom (koleda), postavljanje jaslica i božićnog drvca, te običaj darivanja. Simbolika i čarolija božićnih običaja teži sreći i blagostanju u idućoj godini.
Kako je bilo sinoć u Boki i kako je dočekan Božić možete pogledati na našim fotografijama.