ČASOPIS KOMUN@

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 26. prosinca 2013. - 19:48
Autor: 

Iz tiska je izašao novi, deveti po redu broj časopisa za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine „Komun@ koji i ovoga puta donosi bezbroj interesantnih tekstova sa cijelog područja Crne Gore.
Časopis započinje uvodnikom iz pera književnika Andreja Nikolaidisa pod nazivom „Pod Bindijevim tabanima". Komun@ , u rubrici PISMO u autorskom tekstu Željka Rutovića, redove posvećuje njegovom veličanstvu pismu koje je danas tek daleka ekspresija prostora zaboravljene intimne slobode. U tekstu Slobodana Vukovića „Drumom jezdi karoca bez konja „ Kopmun@ bilježi da je Crna Gora 1903.prva u Europi uvela automobilski prevoz pošte i putnika.

Isto tako i u ovom broju nijesu izostali i brojni tekstovi vezani za tradiciju , baštinu i običaje u Crnoj Gori.
Kao i u ranijim brojevima i u ovom, časopis sadrži i brojne priloge o gradovima i ličnostima koji su doprinijeli afirmaciji Crne Gore u različitim oblastima.
Komun@ objavljuje i esej o Meraku, autora Ramiza Hadžibegovića, dok o limnološkom kontekstu Plužina piše prof.dr Miroslav Doderović, a o antičkom kulturnom nasljedju Budve, Vlado Đ.Duletić.
U sjećanju na pjesnika Radovana Zogovića čija je poezija nadživjela i tri cara i tri kralja i njihove kraljevine piše Miraš Martinović u tekstu pod nazivom „Noć i vijek izolacije", a Dejan Vuković podsjeća na brigadira Ficroja Maklejna i njegove veze sa Crnom Gorom, a u okviru rubrike Dijaspora Marijan Mašo Miljić piše o Crnogorcima u Argentini.U Pismima iz Pariza, Branka Bogavac, poznata crnogorska spisateljica koja živi i radi u Francuskoj govori o druženju sa Dadom Djurićem, a Jovan Stamatović o stoljeću rodjenja legendernog Ljuba Ćupića-crnogorskog Če Gevare.Dr Marijan Premović redove u Komuni posvetio je Šudikovskom kamenu u Beranama, a mr Sait Šabotić o "sevapskom" kamenu u Nikšiću.
Komun@ iz pera Slavojke Marojević podsjeća na 130 godina Nikšićkog pozorišta, Amer Ramusović i Mićo Miranović svoje redove posvetili su Pljevljima i biserju sehare Hamdije Šahinpašića" u tekstovima pod nazivom „Sevdah samit u šeher Taslidzi" i „Hmdibeg rizničar i tragičar".
Vladan Lalović piše o usnulom srednjevjekovnom gradu Svaču, Senad Sejdović o zanatstvu Roma, a Miro Marušić o Tivtu uokvirenom u vremenu.
U rubrici jubileji Zoran M.Zečević piše o 100 godina od prvog leta aviona u Crnoj Gori i Selimu Ganiću-prvom ikaru sa Ibra., Zoran Bošković od 65 godina resursnog centra za djecu imlade „Podgorica", a Radmila Perović podsjeća na 120 godina od boravka znamenitog Norvežanina Henrika Angela Crnoj Gori koji je prvi na skijama prešao našu zemlju.
U najnovijem broju Komune, u rubrici „Čolpino ćoše", Marija Čolpa govori o ćilibaru kao čuvaru ljubavi.
I ovaj kao i sve prethodne brojeve Komune potpisuju glavni urednik Amer Ramusović, izvršni urednik Minja Bojanić, dok je za dizajn zadužen Voislav Bulatović, a osnivač i nakladnik je Vildan Ramusović.
Bespaltne primjerke devetog izdanja Komune, čitaoci i poštovaoci crnogorske baštine i ovog puta mogu pronaći na svim kioscima tiska i ostalim prodajnim mjestima širom Crne Gore.