KVALITET LOKALNIH PROIZVODA - ZNAK DUBROVAČKO-NERETVANSKE ŽUPANIJE I CRNE GORE

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 07. siječnja 2014. - 9:43
Autor: 

Privredne komore Dubrovačko-neretvanske županije i Crne Gore inicirale su uspostavljanje znaka Kvalitet lokalnih proizvoda, koji će moći da dobiju gastronomski proizvodi koji koriste lokalne inpute, kao i oni koji predstavljaju tradiciju tog područja.
Iz Privredne komore Crne Gore (PKCG) su priopćili da sada predstoji osmišljavanje kriterijuma za dobijanje i dizajn zajedničkog znaka koji će nositi originalni domaći autohtoni proizvodi Dubrovačko-neretvanske županije i crnogorskog primorja.

"Cilj aktivnosti je razviti lokalne gastro suvenire koji će koristiti lokalne inpute, te ih plasirati turistima kao domaći proizvod. Time će turisti imati veću, raznovrsniju i bogatiju ponudu. Kupujući gastro suvenire tog područja, 2,2 miliona turista će biti u prilici ne samo da posjeti, nego i da okusi bogatstvo Dubrovačko-neretvanske županije i crnogorskog primorja", navodi se u priopćenju.
Iz PKCG su podsjetili da su zajedno sa Privrednom komorom Dubrovačko-neretvanske županije tražili rješenja kako podstaći proizvodnju, poboljšati ponudu i unaprijediti korišćenje lokalnih resursa, kako bi se postigla sinergija lokalnih dobavljača i poljoprivrednih uzgajivača u cilju daljeg razvoja turizma.
"Tragom dosadašnjih projekata koji su u funkciji valorizacije domaćih resursa Dobro iz Crne Gore i Hrvatska kvaliteta, uz inovativan koncept i pristup turizmu, inicirano je uspostavljanje znaka Kvalitet lokalnih proizvoda", kazali su iz PKCG.
U PKCG smatraju da je kreiranje prepoznatljivog turističkog proizvoda moguće na osnovu prirodnih i kulturnih dobara, kroz organizovanu proizvodnju i plasman autentičnih lokalnih gastronomskih suvenira na bazi maslina, ribe, suvih smokava, meda, kestena, ljekovitog bilja i ostalih domaćih proizvoda.