PET ZVJEZDICA U „VALI ZAGREB“

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 09. siječnja 2014. - 21:41
Autor: 

Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je podgoričkoj kompaniji „Stadion", urbanističko-tehničke uslove za izgradnju luksuznog hotela u zahvatu Državne studije lokacije „Karadovo, Ostrvo cvijeća, Brdišta" u općini Tivat. Riječ je o placu u blizini rta Ponta, odnosno u narodu poznatije kao „Vala Zagreb" jer je na tom mjestu u ratu 1941, potopljen razarač Kraljevske mornarice Jugoslavije „Zagreb".
Novi hotel gradiće se na placu površine 9.049 četvornih metara, biće spratnosti P+4 i imaće maksimalnu bruto-gradjevinsku površinu od 7.239 četvornih metara. Objekat kategorije najmanje pet zvjezdica imaće 72 ležaja u 36 smještajnih jedinica, a predvidjeno je i da cijeli hotelski kompleks ima miminum 40 odsto pod zelenim površinama.

Resor ministra Branimira Gvozdenovića je nešto ranije,izdao i urbanističko-tehničke uslove gradjevinskoj kompaniji „Tradeunique Crna Gora" iz Budve, za izgradnju hotela i turističkog naselja na lokaciji Dančulovina koja se takodje nalazi u „Vali Zagreb" i to „preko puta" placa firme „Stadion". „Tradeunique" ovdje ima deset puta veći zemljišni kompleks gdje će prema UTU, graditi hotel kategorije najmanje 5 zvjezdica sa pratećim sadržajima, ukupne bruto-gradjevinske površine 26.235 četvornih metara, te dva turistička naselja sa depandansima i rent-a-vilama, sa 24, odnosno 37 smještajnih jedinica. Kapacitet turističkih naselja je 73, odnosno 112 ležajeva.Ukupna bruto gradjevinska površina prvog naselja je 5.819 četvornih metara, a drugog 8.931, a spratnost je P+1+Pk. Spratnost hotela ograničena je na prizemlje i četiri etaže, a taj objekat će imati 109 smještajnih jedinica ukupnog kapaciteta 328 kreveta. Sa gradnjom ovih objekata i „Stadionovog" hotela do sada vjekovima mirna i netaknuta uvala Sveto Trojstvo pretvoriće se u još jedan kompleks velikih betonskih objekata na pjeni od mora kakvi sve više osvajaju crnogorsku obalu.
Inače,firmu „Stadion" MANS je dovodio u vezu sa bivšim guvernerom Centralne banke Crne Gore i aktuelnim ministrom finasnija Radojem Žugićem što je on uvijek demantovao. Prema podacima iz Centralnog registra Privrednog suda Crne Gore, osnivač i izvršni direktor „Stadiona" je Vojin Žugić.
Firma "Stadion" koji je i jedan od akcionara "Prve banke" u većinskom vlasništvu familije Đukanović, našla se prije dvije godine u žiži javnosti, zbog placa u Krašićima od 222 kvadrata, koji su po pola za oko 70 tisuća eura , prije četiri godine kupili direktor te firme Vojin Žugić i tadašnji guverner CBCG Radoje Žugić. Iz MANS-a su optuživali Radoja Žugića da ne postoji njegova imovinska prijava za 2008 god. kada je postao suvlasnik placa na pjeni od mora" u Krašićima, "dok u prijavi za prethodnu godinu nema sredstava koje bi Žugić mogao odvojiti za učešće u projektu sa kompanijom Stadion".
"Važno je napomenuti da je upravo u tom periodu Radoje Žugić bio predsjednik odbora direktora Prve banke"- isticali su iz MANS-a.
Na placu dvojice Žugića, na nekadašnjoj prirodnoj kamenitoj plaži u Krašićima, u međuvremenu je nikla reprezentativna "turistička vila" ispod koje je napravljeni nelegalni nasip zemlje i kamena u more. MANS je tu gradjevinu nazvao " spomenikom bezakonju i neukusu koji je podignut zahvaljujući odličnim vezama guvernera Centralne banke Crne Gore i Prve familije".
S.L