KANAĐANI ZAINTERESIRANI ZA ZRAČNU LUKU TIVAT

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 31. siječnja 2014. - 10:37
Autor: 

Delegacija kanadske kompanije "SNC Lavalin" predvodjena potpredsjednikom Paskalom Cirasom, boravila je u Tivtu gdje se sastala sa potpredsjednik te Općine Krstom Boškovićem i savjetnikom gradonačelnika za međunarodne odnose i ekonomski razvoj Petrom Vujovićem
"Tema sastanka odnosila se na dalje pravce razvoja i ekspanzije kada je u pitanju zračna luka Tivat, kao i ulogu koju u tom projektu ima lokalna samouprava." – saopšteno je juče tim povodom iz kabineta tivatskog gradonačelnika Dragana Kankaraša.

Vlada Crne Gore lani je donijela Državnu studiju lokacije "Sektor 24 – aerodrome Tivat" koja obuhvata površinu od 132,7 hektara na kopnu i 8,83 hektara na moru u blizini aktuelne tivatske zračne luke. Po tom planskom dokumentu predviđena je izgradnja nove terminalne zgrade, nove platforme za generalnu avijaciju, modernizacija većine drugih sadržaja i objekata, izgradnja nove rulne staze za zrakoplove paralelne sa postojećom pistom, te izgradnja vodnog terminala. Ukupna vrijednost svih planiranih ulaganja u realizaciju ovako planirane DSL "Aerodrom Tivat" je oko 54 miliona eura.
"Kako "SNC Lavalin" kao renomirana kompanija može uspješno da se nosi sa svim projektnim zadacima, u svim fazama, od kreiranja biznis strategije i plana implementacije do obezbjeđivanja finansijskih sredstava i upravljanja imovinom , sagovornici su se usaglasili da postoji prostor za saradnju, te da je Općina Tivat spremna da u domenu zakonskih okvira i svoje nadležnosti, pruži sve neophodne informacije i pomoć ovoj renomiranoj kompaniji u pronalaženju adekvatnog riješenja za budući razvoj i ekspanziju aerodroma Tivat."- saopšteno je iz tivatske lokalne uprave nakon razgovora njenih čelnika sa Kanađanima.
"SNC LAVALIN" osnovana je 1911. godine, najveća je inženjerska i građevinska kompanija u Kanadi i jedna je od pet najvećih firmi te vrsta u svijetu. Počev od 1970-ih ova kompanija, specijalizirana za projekte privatizacije, ekspanzije zračnih luka kao i operativni i programski menadžment, uradila je značajan broj projekata u domenu avio saobraćaja na aerodromima širom svijeta. Projekti su rađeni za potrebe klijenata iz Kanade, Amerike, Afrike, Europe, Azije i Latinske Amerike.
Općina Tivat inače, vlasnik je najvećeg dijela zemljišta na kojem se nalazi zračna luka, a i dobar dio aktuelnih kapaciteta te vazdušne luke 1971 godine gradjen je na inicijativu i sredstvima grada Tivta. AerodromTivat od 2003 posluje u sastavu preduzeća "Aerodromi Crne Gore" koje je lani iz JP transformisano u akcionarsko društvo sa Vladom Crne Gore kao jedinim vlasnikom kapitala. Tivatska luka je prometniji od podgoričkog i zarađuje puno više novca od vazdušne luke u Golubovcima, ali uprkos tome, u njega u proteklih 10 godina uprava "Aerodroma Crne Gore" nije uložila ni približno novca koliko u aerodrom Golubovci. Iako tivatskkoj zračnoj luci nedostaje prostora u terminalnoj zgardi, opreme i brojnih drugih stvari, uprava "Aerodroma Crne Gore" u čijem bordu sjedi i lider tivatske DPS i predsjednik SO Tivat Ivan Novosel, bespogovorno je prihvatila nalog Vlade da u državni budžet "uspe" preko miliona eura neutrošene poslovne dobiti tog preduzeća, umjetso da ga upotrebi za otklanjanje najvećih nedostataka u infrastrukturi i opremi aerodroma Tivat.
Siniša Luković